Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Травень 2018 09:50

Туреччина: президентські перегони стартували

Rate this item
(0 votes)

У Туреччині стартувала президентська виборча кампанія. Інформаційним супроводом цієї події стало визнання президентом США Дональдом Трампом Єрусалима ізраїльською столицею у дні священного для мусульман місяця Рамадан.
Президент Туреччини Реджеп Ердоган емоційно гостро відреагував на цю ініціативу та закликав для захисту палестинців ввести до сектора Газа миротворчі війська ООН.
Ще одна подія мала внутрішньополітичний вимір із резонансом у НАТО.

Спеціальні служби Туреччини провели чергове коло арештів у середовищі політично неблагонадійних військових, які нібито готували замах на життя Ердогана.
Показово, що в НАТО на це відреагували насамперед занепокоєністю практикою систематичного порушення прав людини в країні — члені НАТО — Туреччині. Це свідчить, що в НАТО стривожені таким стрімким перетворенням Туреччини на потужного регіонального ісламського лідера.
На такому тлі Вища виборча рада Туреччини затвердила список із шести кандидатів. Це — чинний президент Реджеп Ердоган, який є кандидатом від правлячої Партії справедливості й розвитку.
Від політичних спадкоємців Ататюрка — Республіканської народної партії висунута жінка Мухаррем Індже, яка сподівається кинути виклик Ердогану. Але після 2000 року, коли популярність турецьких ісламістів почала зростати, республіканці стали перетворюватися на кишенькову опозицію.
Ще один кандидат висунутий від партії із символічною назвою «Хороша партія». Це — Мераль Акшенер, шанси якого на перемогу взагалі мізерні.
Найбільш серйозним опонентом Ердогана є кандидат від Демократичної партії народів Туреччини Селахаттін Демирташ. Але його політичні позиції послаблені тісними зв’язками з курдами, яких Ердоган систематично використовує як опудало турецької політики.
Нарешті, ще два кандидати висунуті від традиційних парламентських партій: від Партії щастя Темель Карамоллаоглу і від партії «Батьківщина» Догу Перінджек. Вони беруть участь у президентських виборах, аби зберегти електорат своїх партій та у перспективі зберегти представництво у турецькому парламенті.
Отже, лише диво може завадити Ердогану знову стати президентом за результатами голосування 24 червня.
Деякі країни Євросоюзу критикують активну виборчу кампанію Ердогана серед турецьких мігрантів в Європі. Німеччина офіційно заборонила йому вести кампанію серед німецької турецької громади. Але Боснію і Герцеговину Ердоган відвідав, незважаючи на інформацію про загрозу замаху на його життя.
Показово, що у ході виборчої кампанії в стамбульському кварталі Зейтинбурну днями відкрився «перший у світі торговий центр, призначений лише для жінок».
Менеджери торгового центру пояснюють, що чоловікам вхід не заборонено, але важко уявити чоловіка, який піде до торгового центру, у 126 магазинах якого продають лише жіночі і дитячі товари.
Такий варіант ісламу зовсім не влаштовує європейських партнерів Туреччини. Але попри прогнозованість результату перегонів сама виборча кампанія обіцяє бути цікавою та показовою для тенденцій розвитку ситуації в регіоні.

Андрый МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».