Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Травень 2018 09:48

Венесуела: вибори без вибору

Rate this item
(0 votes)

20 травня 2018 року відбулися позачергові вибори президента Венесуели. Чергові вибори мали відбутись у грудні поточного року, але президент Ніколас Мадуро вирішив прискорити процес народного волевиявлення, аби закріпити свою піррову політичну перемогу над опозицією.

Рік тому венесуельське суспільство корчилось у судомах протестів проти соціальноекономічного курсу спадкоємців Уго Чавеса. Саме смерть останнього зробила 2013 року Ніколаса Мадуро президентом цієї багатої на нафту латиноамериканської країни. Тоді перемога далася важко, адже Мадуро випередив спільного кандидата опозиції Карлоса Капрілеса лише на два відсотки.

Після виборів у країні тривала внутрішньополітична нестабільність. Аби випустити пару суспільного невдоволення, Мадуро вимушений був провести позачергові парламентські вибори, перемогу на яких святкувала опозиція. Але відразу після цього президент позбавив парламент більшості владних повноважень.
На тлі поширення неконтрольованого хаосу (а Венесуела досі є світовим лідером за темпами інфляції, яка фактично знищила національну грошову одиницю болівар) дедалі більше венесуельців почали емігрувати з країни. Така економічна міграція виявилася вигідною для влади, адже країну залишили найбільш опозиційно налаштовані громадяни.
Зачистивши опозицію, відправивши у відставку нестійкі елементи у збройних силах, Ніколас Мадуро вирішив узаконити свої владні позиції проведенням контрольованих виборів. Більшість активістів опозиції виїхала з Венесуели, тому основним «спарингпартнером» за умов бойкоту виборів легальною опозицією став колишній соратник Уго Чавеса — Анрі Фалькон.
Він до 2010 року був членом правлячої партії, після чого почав дрейфувати у напрямку опозиції. На цих виборах його послуги стали потрібні для президента, аби показати «альтернативність» виборів.
Західні аналітики напередодні виборів вели мову про двадцять реальних відсотків підтримки Мадуро, чого виявилося достатньо для його переобрання. Державний департамент США анонсував посилення економічних санкцій проти чинної влади Венесуели.
Аналогічну позицію зайняв Європейський Союз, який у венесуельському випадку не вдався до засудження американських санкцій, як це було у випадку з Іраном.
Мадуро сподівається, що зростання цін на нафту внаслідок загострення кризи навколо ядерної програми Ірану дасть можливість ще продовжити виживання «боліварійського соціалізму» за рахунок отриманих за рахунок експорту нафти.
Але така сприятлива кон’юнктура не вирішує хронічних структурних проблем венесуельської економіки. Перемога Мадуро, так само як поглиблення західних санкцій проти його режиму, лише продовжують на певний час агонію правлячого режиму.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».