Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Лютий 2018 11:03

Активізація близькосхідної дипломатії США

Rate this item
(0 votes)

Дня­ми дер­жав­ний сек­ре­тар США Рекс Тіл­лер­сон здійс­нив тур­не низ­кою близь­ко­схід­них кра­їн. На­сам­пе­ред ке­рів­ник аме­ри­кан­ської дип­ло­ма­тії про­вів не­прос­ті пе­ре­го­во­ри в Йор­да­нії та Ту­реч­чи­ні.

Сучасна Йорданія залишається в центрі близькосхідної політики, маючи спільні кордони з Іраком, Сирією, Ізраїлем, а також через затоку Акаба з Єгиптом.
Йорданія завдяки гнучкій внутрішній і зовнішній політиці короля Абдалли ІІ пережила дестабілізацію подіями «арабської весни». Фактично у 2012 році Йорданія перетворилася на головну базу дій очолюваної США коаліції проти «Ісламської держави Іраку і Леванту».

Адміністрація Дональда Трампа продемонструвала готовність зміцнювати позиції короля Йорданії Абдалли ІІ, адже його влада є гарантією стабільності американського тилу на арабській частині Близького Сходу.
Невипадково, перебуваючи в йорданській столиці Аммані, державний секретар США Рекс Тіллерсон зазначив, що остаточно проблему статусу Єрусалима вирішуватимуть ізраїльтяни і палестинці. Зокрема, в спробі налагодити переговорний процес між ізраїльтянами і палестинцями особлива роль належить йорданській дипломатії.
Останнім часом загострилися відносини США з Туреччиною: президент Туреччини Реджеп Ердоган вважає США зацікавленими у створенні Курдистану. Принаймні турки звинувачують Вашингтон у постачанні зброї сирійським курдам, з якими веде запеклі бойові дії турецька армія. Тому візит державного секретаря США Рекса Тіллерсона в Анкару пройшов у прохолодній атмосфері.
Фактично Ердоган зробив лакмусовим папірцем питання видачі Туреччині Фетхуллаха Гюлена, який має статус політичного біженця у США. Саме Гюлена турецькі спеціальні служби називають ідейним натхненником невдалої спроби державного перевороту в Туреччині в липні 2016 року.
Водночас потужним подразником для сучасних турецько-американських відносин є різне бачення стратегії розвитку подій на Близькому Сході. Зважаючи на фактичне замороження переговорів про вступ в Євросоюз, Туреччина плекає сподівання перетворитися на найвпливовішу країну Близького Сходу.
Але в Анкарі вважають, що американська стратегія у регіоні є протилежною та полягає у недопущенні домінування на Близькому Сході жодної великої держави.
Звичайно, Ердоган не збирається загострювати відносини із США, які мають потужні військові бази в прикордонних із Туреччиною Іраку і Сирії. Цю американську гру з курдським питанням Туреччина відкрито називає неприйнятною для своїх інтересів. Однак турки запропонували США розглянути варіант зі спільною місією в Сирії.
Загалом це турне Тіллерсона можна вважати своєрідним моніторингом стану справ у ключових для американських інтересів країнах Близького Сходу. Це дає можливість більш ефективно гармонізувати суто військові та дипломатичні зусилля в регіоні. Принаймні дипломатичні зусилля дають можливість вчасно вимірювати «температуру» конфліктного потенціалу, аби не доводити тенденції розвитку подій до великої війни.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».