Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 08 Лютий 2018 18:33

Війна і діти

Rate this item
(0 votes)

Ба­га­то ді­тей у сві­ті від­чу­ва­ють бу­ден­ність як що­ден­ний жах. З най­но­ві­шої до­по­ві­ді UNICEF — ор­га­ні­за­ції ООН, яка до­по­ма­гає ді­тям по всьо­му сві­ту, ви­пли­ває, що гу­ма­ні­тар­ної до­по­мо­ги че­ка­ють 48 міль­йо­нів ді­тей у 51 кра­їні сві­ту. Щоб їм до­по­мог­ти, по­тріб­но 3,6 міль­яр­да до­ла­рів.
Найбільша частина ресурсів UNICEF повинна потрапити до дітей і родин у Сирії (йдеться про допомогу для майже 7 мільйонів дітей, які проживають у Сирії і сусідніх країнах).
Найбільшою загрозою є збройні конфлікти (зокрема, у Демократичній Республіці Конго, Іраку, Нігерії, Південному Судані, Сирії і Ємені).

«Діти не можуть чекати закінчення воєн. Уже зараз у величезному масштабі кризи загрожують їхньому життю і майбутньому», — говорить Мануель Фонтен, директор UNICEF з гуманітарних програм.
Агентство підкреслює, що сторони конфлікту проявляють вражаючий цинізм і зневагу до долі дітей. Діти становлять ціль безпосередніх атак, не мають доступу до шкіл і госпиталів, а цивільна інфраструктура знищується або руйнується. Тому аж 84% квоти, яку просить UNICEF (приблизно 3 мільярди доларів), потрапить до країн, охоплених гуманітарними кризами через насилля і конфлікти.
Однією з найбільших загроз для здоров’я і життя дітей є поширення хвороб, які переносяться через воду.
Мануель Фонтен підкреслює, що 117 мільйонів дітей, які живуть на територіях, охоплених конфліктами і природними катастрофами, не мають доступу до чистої води. У багатьох країнах, де точаться війни, більше дітей умирають через брудну воду, ніж унаслідок прямих актів насильства.
«Діти хворіють без доступу до чистої води і медичносанітарної обслуги. На жаль, госпиталі і центри здоров’я не функціонують або переповнені. Мільйони наймолодших недоїдають і це робить їх ще більше вразливими на хвороби, які переносяться через воду, наприклад на холеру», — говорить він.
В Ємені на холеру хворіє уже мільйон осіб. У Північній Кореї 60 тисячам дітей загрожує голод, а у Бангладеш триває криза, пов’язана з мусульманами, які продовжують утікати з М’янми (половину біженців становлять діти).
Незважаючи на те що діти в усьому світі чекають допомоги, заклики міжнародних організацій часто залишаються без відповіді. Торік UNICEF просив приблизно на 300 мільйонів менше, ніж позаторік, але вдалося зібрати заледве 65%. Найбільше коштів надали США (553 мільйони доларів) і Великобританія (200 мільйонів доларів).
Більше половини ресурсів потрапили до Сирії і Південного Судану. Лише 2% — до Анголи, Північної Кореї, Джибуті, Еритреї, Лівії, Малі, Непалу і біженців, які пережили урагани на Карібах.
«Страшно, що через зростання кількості криз люди можуть збайдужіти. Назви цих місць не повинні бути пустим звуком, почутим у новинах. Це справжні діти, а нашим обов’язком є допомогти їм»,— заявив «Гардіану» Майкл Пенроуз, керівник британської філії UNICEF.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».