Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 01 Лютий 2018 18:23

Королева американських медіа

Rate this item
(0 votes)

Під час цьо­го­річ­ної це­ре­мо­нії вру­чен­ня «Зо­ло­тих гло­бу­сів» Оп­ра Уїнф­рі от­ри­ма­ла на­го­ро­ду ім. Се­сіл­ла Де­міл­ла за ви­дат­ний вне­сок у роз­ви­ток куль­ту­ри та ви­го­ло­си­ла емо­цій­ну і зміс­тов­ну про­мо­ву.

У 1999 році Дональд Трамп сказав у програмі Ларрі Кінга на телеканалі CNN: «Я в захопленні від Опри. Про неї я би подумав у першу чергу, якби потребував кандидата на віце-президента».

Симпатія Трампа йшла в руслі симпатій мільйонів — у 90-х роках Опра Уїнфрі була зіркою найпопулярнішої телевізійної програми, яка здобула величезні впливи і повагу в усієї країни.
Амбіції і права жінок, психічне здоров’я, щеплення, сексуальна експлуатація, фінансова освіта, кастова расова система, а також вибори президента — це лише деякі з важливих для американців тем, які порушувались в «Опра Уїнфрі — шоу». Її ведуча користувалася безпрецедентним авторитетом і довірою простих людей.
Своїм прикладом Опра довела, що американська мрія, тобто дорога від нічого до чогось великого, можлива і посильна для простих людей.
Вона народилась у сільськогосподарському штаті Міллуокі. Її виховувала одинока мати, яка тільки-но вийшла з підліткового віку. У Опри не було добрих прикладів і вона могла піти поганою дорогою. Але мати, яка жила у крайній бідності, віддала восьмирічну Опру під опіку Вернона Уїнфрі, перукаря з Теннесі.
Навчаючись у ліцеї, Уїнфрі отримала роботу на радіо, потім зробила фурор на місцевому телебаченні в Чикаго. Так розпочалась її кар’єра в медіа.
Коли Уїнфрі народилась, в Америці темношкірі все ще не мали голосу, їх вважали гіршою категорією громадян (лише у 1966 році президент Ліндон Джонсон підписав закон, який надавав повні виборчі права расовим меншинам).
Наперекір стереотипам Опра успішно будувала медійну імперію, створюючи під своїм ім’ям усе нові фірми та ініціативи: телевізійну програму, клуб книги, магазин, фірмовий продюсерський центр і, врешті, телеканал.
«Опра Уїнфрі — шоу» було доступним на загальнонаціональному каналі у 1986–2011 роках і посідало найвищі місця в рейтингах.
Інтерв’ю Опри з Майклом Джексоном у 1993 році стало четвертою найбільшою подією в історії американського телебачення — його дивилися 36,5 мільйона глядачів. А виступ у програмі «Шоу Девіда Леттермана», де вона рекламувала свій бродвейський мюзикл «Колір пурпуру», став «телевізійною подією останнього десятиріччя».
Крім кіновиробництва та театру, Уїнфрі має на своєму рахунку кілька помітних акторських робіт, зокрема роль Софії у фільмі «Колір пурпуру» Стівена Спілберга, за яку її номінували на «Оскара».
Нині вона є головою Oprah Winfrey Network (OWN), кореспондентом програми «60 хвилин» на телебаченні CBS та інвестором у кількох бізнесових проектах, у тому числі Weight Watchers, яка пропонує програми зі схуднення.
Опра — Королева всіх медіа — вважається найбагатшою афроамериканкою, першою чорношкірою мультимільярдеркою в Північній Америці, а також найбільшою темношкірою філантропкою в історії США. Деякі рейтинги визнають її навіть найвпливовішою жінкою у світі.
Опра Уїнфрі отримала багато важливих відзнак, починаючи від Президентської медалі свободи — однієї з найвищих нагород у США — до нагороди ім. Сесілла Демілла за всю творчість і завершуючи почесними докторськими і професорськими званнями престижних університетів Дюка і Гарварда.
Її ім’я і прізвище означають успіх, авторитет — багатство і впливи, а історія життя надихає, як і зміст її програм, висловлювань та її літературні твори.
Вражаючим був виступ Уїнфрі під час церемонії вручення «Золотих глобусів»: «Занадто довго жінки не мали голосу або боялися сказати правду. Я хочу, щоб усі жінки, які нас нині дивляться, знали, що на горизонті вже видно нові часи».
«Це був красивий виступ небайдужої жінки — першої темношкірої, яка отримала таку високу нагороду і, на відміну від нашого нинішнього президента, сама збудувала свою імперію», — написав «Нью-Йорк Таймс».
Виступ Уїнфрі викликав суспільний землетрус, подібний до промови сенатора Барака Обами у 2004 році на з’їзді демократів, яка відкрила йому — як виявилося — дорогу до президентства.
«Вважаю, що Опра може стати прекрасним президентом, коли навчиться лідерства, як це зробив Білл Клінтон — колишній губернатор Арканзасу, чи Барак Обама — молодий сенатор з Іллінойсу. Волію когось такого, як Опра, замість кар’єрного політика», — заявив Стівен Спілберг.
І що на це Опра? Зберігає спокій. У червні вона заявила в інтерв’ю для Hollywood Reporter, що ніколи не буде боротися за президентське крісло і повторила це агентству Блумберг під час церемонії «Золотих глобусів».
Але уважні спостерігачі помітили, що у Твіттері Опра прокоментувала редакційну статтю «Нью-Йорк Таймс» із закликом до початку президентської кампанії словами: «Дякую за голос довіри».
Натомість її партнер Стедман Грехем сказав репортеру з «Лос-Анджелес Таймс»: «Її можлива перемога залежатиме від виборців, але Опра може спокійно боротися за президентство». Інші особи з її оточення заявляють, що Уїнфрі «активно розглядає це рішення».
Як зазначив журнал New Yorker: «Опра Уїнфрі є своєрідним культурним і соціальним феноменом для всього покоління». Компетентна в багатьох принципових справах Опра була, зокрема, спонсором закону про використання дітей, підписаного у 1991 році. Наріжними для неї були такі важливі для народу проблеми, як зміна клімату, домашнє насильство чи здоровий спосіб життя. Силу її переконання і вплив на суспільство можна порівняти з популярними політиками.
За опитуванням Quinnipiac University, проведеному у березні минулого року, Уїнфрі користується симпатією 52% респондентів і тільки 23% не симпатизують їй. Опра — духовний лідер мільйонів жінок та ідол афроамериканської громадськості.
Опра не сторониться політики. У 2000 році вона надала свій час в ефірі суперникам у боротьбі за президентське крісло — Елу Гору і Джорджу Бушу, чиї рейтинги завдяки виступу у «Опра Уїнфрі — шоу» сильно виросли.
У 2008 році вона вела кампанію на підтримку Барака Обами, а у 2016 році підтримала Хілларі Клінтон, стверджуючи, що «вже найвищий час, аби Америка обрала жінку в Білий дім».
Американські коментатори звертають увагу на появу на політичній сцені сильних і впливових жінок — хоча б сенаторки Камали Харріс із Каліфорнії чи сенаторки Елізабет Уоррен із Массачусетсу, які вже розглядаються як кандидатки демократів у контексті гонки за президентське крісло.
Є також опоненти можливого чергового мільярдера у Білому домі. «Важко не піддатися харизмі Опри, але президент Уїнфрі — це жахливо», — пише у «Нью-Йорк Таймс» Томас Вільямс. На його думку, ідеальний президент після Дональда Трампа повинен бути дуже серйозною особою з великим досвідом у публічному секторі.
«Для демократів це було б руйнівне рішення, прямо постріл собі в ногу, якби у Білому домі сів хтось, хоч трохи подібний до Трампа. Президентство — це не реаліті-шоу і не ток-шоу», — додав він.
«Опра Уїнфрі може бути набагато кращим президентом, ніж сподіваються її противники. Але переконливої причини обрання на цю посаду її, а не когось іншого, більш кваліфікованого, жінки з іншим, ніж білий колір шкіри, нині немає», — пише журнал The Rolling Stone.
Утім, якщо Дональду Трампу вдалось опинитись у Білому домі і змінити візерунок сучасного президентства, то виступ Опри на врученні «Золотих глобусів» може виявитися початком виняткової президентської кампанії вже у 2020 році.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».