Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 01 Лютий 2018 18:20

Ренесанс Сільвіо Берлусконі?

Rate this item
(0 votes)

Остан­ні­ми де­ся­ти­літ­тя­ми зав­жди мож­на бу­ло роз­ра­хо­ву­ва­ти на під­трим­ку Іта­лії що­до зміц­нен­ня Єв­ро­со­юзу. Але це в ми­ну­ло­му. Че­рез хро­ніч­ну еко­но­міч­ну кри­зу і хви­лю не­ле­галь­них ім­міг­ран­тів іта­лій­ці ста­ли од­ни­ми з най­біль­ших єв­ро­скеп­ти­ків.

За два місяці до парламентських виборів лідером опитувань (30% голосів) є популістський Рух п’яти зірок (M5S), який домагається «перебудови Євросоюзу», а особливо припинення політики заощадження й обіцяє призначити референдум про вихід країни з валютного союзу, якщо Брюссель не піде на поступки.

Таку саму програму пропонує лідер Північної ліги Маттео Сальвіні, чиє угруповання може розраховувати на 16% голосів, та радикальний правий рух «Брати-італійці», за який хочуть голосувати 5% виборців.
«Економічна криза в Італії була дуже довгою, багато італійців вважають, що євро привело до значного зубожіння суспільства», — переконаний Альфонсо Челотто, відомий італійський письменник і політолог.
Італійська економіка продовжує залишатися на 6% меншою, ніж до вибуху кризи у 2008 році, а безробіття становить 11,1%, що вище від багатьох нових країн ЄС. Це стало наслідком загальнопоширеної корупції, неефективної адміністрації і судової системи, завищених податків. Тільки у минулому році італійські банки мусили списати кредити загальною вартістю 60 мільярдів євро.
Це все мали змінити три чергових прем’єри, які походили з лівої Демократичної партії, яка перебуває при владі вже 5 років. Тепер, однак, розчаровані виборці відвертаються від неї.
Особливо значне розчарування серед молодих виборців: 71% італійців молодше 45 років вважають, що їх країна «йде у поганому напрямку», а 51% вважають, що країна повинна навіть вийти з ЄС.
Голосів євроскептикам додає також міграційна криза: за останні чотири роки в Італію прибуло 660 тисяч іммігрантів з-за Середземного моря, лише невелика частина яких була переселена до інших країн ЄС.
Якщо M5S дійсно отримає найбільше голосів, то кандидат від цієї партії на прем’єра 31-річний Луїджі Ді Майо отримає завдання створити новий уряд. До цього часу партія присягала, що ні з ким не ввійде в коаліцію. Але наприкінці минулого року Ді Майо визнав, що в разі виграшу виборів «буде шукати політичні сили, які допоможуть реалізувати нашу програму».
«Популіст Ді Майо дуже небезпечний — це лідер людей, які виступають проти всього», — вважає Алессандро Каттанео, член політичного кабінету правоцентристської партії «Вперед, Італія», яку підтримують 17% виборців. Але, на його думку, ще можна запобігти катастрофі.
«Хочемо збудувати коаліцію з Північною лігою. Якщо здобудемо більше голосів, ніж Сальвіні, то ми будемо визначати головні лінії можливого уряду. Нашим кандидатом на прем’єра є Сільвіо Берлусконі, один із найбільш досвідчених політиків Європи», — додає Каттанео.
Міланський мільярдер, який уже тричі був прем’єром, у 2011 році відійшов від політики в атмосфері сексуальних і корупційних скандалів. Донині невідомо, чи він зможе виконувати публічні функції: рішення у цій справі незабаром прийме Європейський суд із прав людини у Страсбурзі.
«Якщо Берлусконі не зможе стати прем’єром, то у нас є ще два прекрасних кандидати: Антоніо Тайяні (голова Європейського парламенту) і Франко Фраттіні (колишній міністр закордонних справ)», — говорить Каттанео.
81-річний Берлусконі, який торік переніс операцію на відкритому серці, якраз написав у Твіттері, що перебуває у повній силі і формі: щоденно бігає 5 кілометрів і плаває півгодини. Але експерти добре пам’ятають, що коли був при владі, Іль Кавалєре (так називають Берлусконі) не тільки не був здатний провести відповідні реформи, а й, контролюючи публічні медіа та власний концерн «Медіасет», вважався загрозою для демократії.
Проте Італія — не Греція. Третя найбільша економіка зони євро має такий колосальний борг (2,3 більйона євро), що в разі приходу до влади популістів і паніки на фінансових ринках Німеччина не буде в змозі опанувати ситуацію. За таких обставин Берлусконі дійсно може виконати роль рятівника.
«Якщо M5S здобуде найбільше голосів, не можна буде виключити створення уряду, налаштованого проти євро. Для нас, італійців, те, що через 25 років у політиці, після стількох скандалів і спорів, у такому поважному віці Берлусконі знову може прийти до влади, дійсно дивно. Але багато людей вважають, що збудована ним коаліція може прийти до влади», — визнає Альфонсо Челотто.
Допомогти у цьому може також новий виборчий закон, який гарантує більшість угрупованню, яке має підтримку 40% електорату. Нині тандему «Вперед, Італія» — Північна ліга бракує всього 5–7%.
«Останніми тижнями підтримка для нас швидко росте. Берлусконі хоче переконати взяти участь у виборах ту частину електорату, яка до цього часу залишалась удома. Тому до списків кандидатів від нашої партії включають людей, які не були в політиці», — говорить Каттанео.
Але найбільш правдоподібно, що якщо жодне угруповання не здобуде більшості, президент Сержіо Маттарелла буде змушений призначити чергові вибори.

Євген Петренко

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».