Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 01 Лютий 2018 18:10

Ізраїль веде діалог із Росією

Rate this item
(0 votes)

29 січ­ня 2018 ро­ку у Мос­кві по­бу­вав прем’­єр-мі­ністр Із­ра­їлю Бінь­ямін Не­тань­яху. Йо­го пе­ре­го­во­ри у Крем­лі від­бу­лись од­но­час­но з ра­ун­дом со­чин­ських пе­ре­го­во­рів що­до си­рій­сько­го вре­гу­лю­ван­ня.

Це засвідчило занепокоєння Ізраїлю розвитком подій на Близькому Сході, що створюють додаткові загрози безпеці єврейської держави. Військовий розгром «Ісламської держави Іраку і Леванту» переніс загрози терористичної активності, зокрема, на палестинський сектор Газа.

Чимало бойовиків ісламського радикального руху ХАМАС пройшли терористичний вишкіл на сирійській війні та готові використати набутий військовий досвід проти Ізраїлю. Але проблема ще й у тому, що велика ісламська держава Туреччина залишається на ворожих щодо Ізраїлю позиціях. Ердоган не раз публічно звинувачував США та Ізраїль у підтримці проекту створення Курдистану.
Потужним подразником в ізраїльсько-російських відносинах залишається російсько-іранський союз. Ізраїль неодноразово атакував іранські воєнні бази в Сирії, намагаючись зруйнувати шляхи постачання зброї та ресурсів проіранському ліванському шиїтському угрупованню «Хезболла».
Утім, попри всі протиріччя російські та ізраїльські спецслужби досить ефективно взаємодіють у питаннях протидії ісламському тероризму. Але це не скасовує протиріч.
Зокрема, Росія не в захваті від наміру заради переобрання на другий президентський термін Дональда Трампа перевести Посольство США в Ізраїлі в Єрусалим. Саме декларування цього наміру декілька тижнів тому максимально загострило ситуацію в Палестині.
Аби пом’якшити протиріччя, Європейський Союз навіть декларував свою готовність вести переговори про підготовку Угоди про асоціацію з Палестиною. Але досить складно прогнозувати, чи готові палестинці обміняти священний символ, яким для більшості з них є Єрусалим, на переваги від тісніших відносин з Євросоюзом.
Зважаючи на всі ці проблеми, Ізраїль намагається домогтися збереження прямих зв’язків із партнерами, аби гарантувати національну безпеку за умов системної нестабільності на Близькому Сході.
У свою чергу, Володимир Путін, готуючись до президентських виборів 18 березня 2018 року, зацікавлений у мовчазній підтримці Ізраїлю, щоб продемонструвати росіянам і світу відсутність міжнародної ізоляції Росії.
Тому черговий раунд ізраїльсько-російських переговорів дав підстави вважати, що сторони в лімітах реальної політики залишися задоволені одна одною.

Андрій Мартинов

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».