Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 01 Лютий 2018 18:05

Сирійський «пасьянс» розклали у Сочі

Rate this item
(0 votes)

29–30 січ­ня 2018 ро­ку у Со­чі від­був­ся діа­лог во­ро­гу­ючих си­рій­ських сто­рін. Ме­тою йо­го скли­кан­ня Ро­сія на­зи­ває за­по­чат­ку­ван­ня ро­бо­ти над про­ек­том но­вої Кон­сти­ту­ції Си­рії.

До останнього моменту початку засідань була під питанням участь у роботі форуму представника ООН з питань сирійського врегулювання Стаффана де Містура. Але він, зрештою, на засідання прибув.
Утім, не всі активні учасники сирійської громадянської війни приїхали до Сочі.

Це не дивно, адже серйозні протиріччя в середині сирійського суспільства та поза Сирією серед зацікавлених у її долі великих держав продовжують блокувати будь-які компроміси.
Зокрема, Росія намагається перевести свої умовні військові перемоги в Сирії в політичні дивіденди. Заради цього потрібно зберегти територіальну цілісність Сирії. Натомість Туреччина намагається військовими засобами здобути для себе зону безпеки по всьому периметру турецько-сирійського кордону. На це працює турецька військова операція проти сирійських курдів.
Сполучені Штати Америки не приховують наміру умовно поділити територію Сирії, аби послабити своїх ворогів на Близькому Сході, якими офіційно є Росія та Іран. Тому жорстка конфронтація Росії і США в Сирії блокує зовнішні перспективи досягнення компромісу та припинення війни.
На старті сочинських переговорів державний секретар США Рекс Тіллерсон звинуватив Росію у причетності до використання сирійськими урядовими військами хімічної зброї у передмісті Дамаска заради розгрому опозиції Башару Асаду.
У свою чергу, Туреччина виступила категорично проти участі у переговорах сирійських курдів. Фактично турецька військова операція «Оливкова гілка» — це крок до територіального поділу Сирії. Реагуючи на ці події, міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель наголошує, що «останнє, що потрібно Сирії, — це військова конфронтація».
Курди відмовилися від участі у переговорах у Сочі та їхні побратими у Німеччині почали влаштовувати силові зіткнення з турками, які також проживають у Німеччині. Зрештою, провал сочинських переговорів не просто загрожує черговим витком війни, а й усіма її негативними гуманітарними наслідками.
Переговори щодо нової сирійської Конституції розпочались, але не факт, що Башар Асад погодиться на поділ влади зі світською опозицією. Тож ситуація в Сирії стає ще більш заплутаною та невизначеною.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».