Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Сiчень 2018 11:56

Програш з далекосяжними наслідками

Rate this item
(0 votes)

Спе­ці­аль­ний не­за­леж­ний ауди­тор пе­ре­ві­рить, чи зна­ло ке­рів­ниц­тво ні­мець­ко­го ав­то­мо­біль­но­го кон­цер­ну «Фолькс­ва­ген» про ма­хі­на­ції з вих­лоп­ни­ми га­за­ми.

Наприкінці 2017 року концерн «Фольксваген» зазнав знакової юридичної поразки.

Німецький конституційний суд відхилив позов «Фольксвагена», який хотів заблокувати призначення незалежного аудитора для розслідування, чи правління і спостережна рада концерну знали про махінації з вихлопними газами і брали участь у їх здійсненні.
Фольксваген заявляв, що призначення такого аудитора порушує основоположні права концерну, але німецький конституційний суд визнав, що концерн не обґрунтував достатньо переконливо свою скаргу.
Призначення спеціального аудитора домагається Німецьке товариство власників цінних паперів (DSW), яке виступає від імені німецьких дрібних акціонерів «Фольксвагена». Два місяці тому суд у німецькому містечку Целле ухвалив рішення про призначення такого спеціального аудитора за поданням DSW. Він повинен перевірити, чи члени правління і спостережної ради «Фольксвагена» знали про план обладнання автомобілів концерну з дизельними двигунами спеціальними інсталяціями для фальшування викидів вуглекислого газу.
«Фольксваген» підготував цей план у 2006 році, коли зорієнтувався, що його автомобілі не відповідають новим вимогам емісії вихлопних газів, а ще через три роки почав виробляти автомобілі, оснащені інсталяціями з фальшування показників викидів. Лише у вересні 2015 року обман виявило американське урядове Агентство захисту довкілля (EPA), а «Фольксваген» визнав, що по всьому світу продав понад 12 мільйонів таких автомобілів.
Під час підготовки і реалізації цієї афери керівником «Фольксвагена» був Мартін Вінтеркорн. Кілька тижнів після її виявлення він пішов з посади, заявивши про свою невинуватість.
Для вивчення питання про винуватців за обман «Фольксваген» найняв американську адвокатську контору «Джонс Дей» і консалтингову фірму «Делойт». Але через два роки після вибуху афери вони не завершили своїх дій, а представники «Фольксвагена» подали всю справу як вчинок кількох працівників середнього рівня.
Це викликало сумніви, бо афера вимагала великих зусиль і витрат на розробку, проектування, тестування і налагодження виробництва інсталяції для фальшування тестів емісії викидів на різних ринках всього світу. Також розслідування німецької прокуратури досі не виявило, хто це все затвердив.
Після оприлюднення афери акції «Фольксвагена» різко втратили у вартості, принісши втрати інвесторам. Концерн уклав тоді угоду з американськими водіями, дилерами та урядом США, погодившись заплатити понад 25 мільярдів доларів відшкодувань за втрати, спричинені маніпуляціями з викидами.
У такій ситуації відшкодування вимагають акціонери «Фольксвагена» по обох боках Атлантики. Концерну може загрожувати нове високе відшкодування, якщо незалежний аудит виявить, що про аферу знало керівництво «Фольксвагена».

Евген ПЕРТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».