Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Сiчень 2018 11:28

Болгарія розпочала голодування в ЄС

Rate this item
(0 votes)

Роз­по­ча­ло­ся пів­річ­чя го­ло­ву­ван­ня Бол­га­рії в Єв­ро­пей­сько­му Со­юзі. Бол­га­ри ре­тель­но під­го­ту­ва­ли­ся до цієї по­дії, адже чер­га го­ло­ву­ван­ня се­ред 28 (до ви­хо­ду Ве­ли­кої Бри­та­нії) кра­їн-чле­нів дійш­ла до Бол­га­рії впер­ше піс­ля її всту­пу в ЄС у 2007 ро­ці. Офі­цій­ні пла­ни го­ло­ву­ван­ня бу­ли по­го­дже­ні з ке­рів­ниц­твом Єв­ро­со­юзу.

Основні проблеми болгарського головування обумовлені проблемами єдності Євросоюзу: у 2018 році мають відбутися вирішальні переговори щодо погодження умов виходу Великої Британії з ЄС. Додаткові проблеми провокують внутрішньополітичні процеси в країнах ЄС. У березні повинні відбутися знакові парламентські вибори в Італії та Угорщині. Європейські скептики плекають надії на посилення своїх політичних позицій у цих країнах.
Нагадаємо, що за результатами парламентських виборів 2017 року в Австрії було створено коаліцію Австрійської народної партії з правою популістською Австрійською партією свободи. Скептичні позиції щодо долі нелегальних мігрантів з ними поділяють в Угорщині.
Показово, що Росія стимулює Болгарію в першому півріччі ініціювати можливість перегляду умов санкцій проти Росії. Але це можливо не раніше червня, коли вже буде відомим результат березневих президентських виборів у Росії.
Крім переговорів щодо виходу Великої Британії і долі санкцій проти Росії, помітне місце у порядку денному Євросоюзу посідають питання реформування ЄС. Але на заваді цьому залишається невизначеність внутрішньополітичної ситуації у Німеччині.
Перша половина січня вирішальна для німецьких політиків щодо пошуку відповіді на запитання, чи буде відновлено коаліцію соціалдемократів і християнських демократів, або доведеться проводити позачергові вибори.
У центрі уваги болгарського головування, зрозуміло, залишатимуться балканські проблеми. Нестабільною є внутрішньополітична ситуація в Македонії. Член ЄС Греція розпочала наприкінці минулого року переговори щодо остаточного погодження офіційної назви цієї держави — колишньої югославської республіки.
Зокрема, Болгарія, яка історично має непрості відносини з Македонією, у 2017 році нарешті підписала договір, за яким визнала відсутність територіальних претензій до Македонії. Але до остаточного компромісу ще далеко.
Залучення Болгарії до вирішення нагальних проблем розвитку європейської інтеграції не виключає її більш активної участі у процесі врегулювання на Донбасі. Тож півріччя головування Болгарії в ЄС обіцяє бути вкрай непростим.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».