Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Середа, 10 Сiчень 2018 13:11

2017-й передає дипломатичну естафету 2018-му

Rate this item
(0 votes)

Ми­ну­лий рік ви­явив­ся до­сить про­мо­ви­стим з точ­ки зо­ру ви­зна­чен­ня пріо­ри­те­тів і проб­лем віт­чиз­ня­ної зов­ніш­ньої по­лі­ти­ки.

У відносинах України та Європейського Союзу 2017-й позначився практичною роботою відповідно до положень Угоди про асоціацію.

У лютому і грудні 2017 року відбулися два засідання Ради асоціації на рівні Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана і керівництва Євросоюзу.
11 червня 2017 року набула чинності Угода про безвізовий режим для громадян України в країнах Шенгенського простору ЄС. Утім, після передбачених безвізових 90 днів чимало громадян України порушили умови безвізового режиму та нелегально залишилися на території країн ЄС.

Проблемними питаннями у відносинах України з ЄС стали: квотування української аграрної продукції на спільному сільськогосподарському ринку Євросоюзу, низька ефективність діяльності антикорупційних правоохоронних органів в Україні, практика продовження економічних санкцій проти Росії за її агресію проти України.
1 вересня 2017 року Угода про асоціацію між Україною та Євросоюзом набула чинності у повному обсязі.
Свої особливості мали двосторонні відносини України з кожною із 28 країн — членів Євросоюзу. Впродовж 2017 року Австрія головувала в Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Австрійська місія в ОБСЄ особливо непростою була на Донбасі. Але загалом Відень зміг зберегти рівновіддалену від Москви і Києва позицію, що так і не допомогли врегулювати конфлікт.
Перебуваючи у Відні, український олігарх Дмитро Фірташ упродовж 2017 року виграв декілька судів, які не забезпечили правову процедуру його гіпотетичної екстрадиції до США. Ці події стали знаковими насамперед для розстановки сил у внутрішній політиці України.

Майже три місяці знадобилось австрійським політикам, аби після жовтневих парламентських виборів сформувати правлячу коаліцію у складі центристської Австрійської народної партії та правопопулістської Австрійської партії свободи. У підсумку австрійці 18 грудня 2017 року отримали наймолодшого у світі 31-річного канцлера Себастіана Курца та віце-канцлера Крістіана Штрахе. Останній наполягає на перегляді політики санкцій ЄС проти Росії.
1 січня 2018 року розпочинається півріччя головування Болгарії в ЄС. Цей факт визначав логіку активізації українсько-болгарських відносин упродовж 2017 року. У березні 2017 року на парламентських виборах перемогли болгарські правоцентристи, чий лідер Бойко Борисов став болгарським прем’єр-міністром. Перебування при владі він розпочав підписанням важливого Договору про дружбу з Македонією, що сприяло стабілізації ситуації на Балканах.
В Україні протягом 2017 року відзначили 240-річний ювілей поселення етнічних болгар на українських землях. Наприкінці грудня 2017 року важливою акцією культурної дипломатії стали Дні українського кіно в Болгарії.
29 березня 2017 року Велика Британія започаткувала процедуру виходу зі складу Європейського Союзу. 8 червня 2017 року консервативний прем’єр-міністр Британії Тереза Мей не домоглася переконливої перемоги на парламентських виборах, що суттєво ускладнило процедуру переговорів про вихід з ЄС. 7 листопада 2017 року депутати палати громад британського парламенту закликали визнати голодомор геноцидом українського народу. Наприкінці 2017 року Британія та ЄС погодили суму «відступного» за вихід з ЄС. Але основна частина роботи на переговорах триватиме у 2018 році.
Незважаючи на продовження гострої фази фінансової кризи в Греції, прем’єр-міністр цієї країни Алексіс Ципрас у лютому 2017 року відвідав Україну. Попри тиск з боку Росії Греція вирішила не порушувати єдності Євросоюзу щодо продовження економічних санкцій проти Росії. У квітні 2017 року Президент України Петро Порошенко відвідав з офіційним візитом Данію. Копенгаген висловив підтримку реформам в Україні.

Коло друзів України в ЄС надійно презентували у 2017 році балтійські країни — члени Євросоюзу: Естонія, Латвія, Литва. Інтенсивними були міжурядові і міжпарламентські контакти з цими країнами.
Чимало головного болю Євросоюзу додав проведений 1 жовтня 2017 року референдум щодо незалежності іспанської автономії Каталонія. У відповідь на результат голосування Мадрид розпустив власті Каталонії та провів у грудні 2017 року позачергові вибори до місцевих органів влади. У підсумку помітно роздробленими стали партії прихильників незалежності Каталонії. Україна підтримала збереження демократичними засобами територіальної цілісності Іспанії.
Непростим 2017 рік виявився для Італії. Росія послідовно домагалася, аби Рим ініціював процедуру скасування санкцій ЄС проти Росії. Але прорвати спільний фронт ЄС Кремль не зміг. У травні 2017 року Мальту, яка тоді головувала в ЄС, відвідав Президент України Петро Порошенко. Цей візит дав можливість домовитися про завершення процедур ратифікації Угоди про асоціацію між ЄС і Україною. Позитивна динаміка українсько-мальтійських відносин була підтримана візитом у жовтні 2017 року до України президента Мальти Колейро Прека.

Зрештою, 27 лютого 2017 року парламент Нідерландів повторно проголосував за ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. У березні 2017 року нідерландські праві популісти не перемогли на дострокових парламентських виборах. Цей факт засвідчив, що європейські праві популісти почали буксувати на шляху до влади в багатьох країнах ЄС.
24 вересня 2017 року Ангела Меркель виграла вибори до бундестагу, але туди пройшла правопопулістська партія «Альтернатива для Німеччини». Це ускладнило процес формування правлячої коаліції в Німеччині, яка до кінця 2017 року так і не була сформована. Це послабило вплив ФРН як посередника на переговорах щодо врегулювання на Донбасі.
2017-й став роком «війн пам’ятей» між поляками та українцями. Свідченням геополітичного значення Польщі в Європі став липневий 2017 року візит до Варшави президента США Дональда Трампа. Тоді відбувся саміт Тримор’я: країн Балтійського, Чорного і Адріатичного морів.

На початку грудня 2017 року прем’єр-міністра Польщі Беату Шидло замінив Матеуш Моравецький. Запал пристрастей, який був властивий українсько-польським відносинам упродовж 2017 року, було нейтралізовано за результатами візиту 13 грудня 2017 року до України президента Польщі Анджея Дуди.
Після ухвалення нового закону про освіту в Україні певне напруження виникло в українсько-румунських та українсько-угорських відносинах. У жовтні 2017 року на парламентських виборах у Чехії перемогли популісти партії «Акція невдоволених громадян» Андрія Бабіша.
Удар по європейському популізму нанесла перемога у травні 2017 року на президентських виборах у Франції Емануеля Макрона. За його президентства Франція продовжила разом із Німеччиною посередничати в процесі врегулювання конфлікту на Донбасі.
У грудні 2017 року Євросоюз продовжив до 30 червня 2018 року режим економічних санкцій проти Росії. Скоріше за все, після президентських виборів 18 березня 2018 року у Росії Кремль активізує спроби сформувати коаліцію своїх прихильників в ЄС, аби прорвати єдність Євросоюзу щодо України.
Символом непростих відносин України з країнами Співдружності Незалежних Держав за умов російської агресії проти України стало голосування в грудні 2017 року за резолюцію Генеральної Асамблеї ООН щодо становища із захистом прав людини в окупованому Криму. Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан, Узбекистан на Генеральній Асамблеї ООН проголосували проти резолюції щодо порушень прав людини в Криму.

Логіка Кремля у політиці щодо України впродовж 2017 року визначалася наближенням президентських виборів 2018 року в Росії та економічними санкціями, накладеними за події 2014 року. Однак Кремль намагався маніпулювати Мінськими домовленостями, аби примусити Україну до миру на своїх умовах. Свідченням цього стала спроба запровадити на лінії зіткнення, а не на державному українсько-російському кордоні миротворчої місії ООН. Наприкінці грудня 2017 року Україна ввела біометричний контроль на кордоні з Росією.
20 січня 2017 року відбулась інавгурація 45-го президента США Дональда Трампа. Впродовж року він відбивався від звинувачень у таємних зв’язках із Росією. За цих обставин послідовну проукраїнську позицію займали обидві палати Конгресу США. Зрештою, наприкінці грудня 2017 року Державний департамент США схвалив ліцензію на продаж стрілецької зброї Україні. Аналогічне рішення на місяць раніше прийняла Канада. Знаковою подією 2017 року в українсько-канадських відносинах стало запровадження в дію Угоди про створення зони вільної торгівлі.

2017-й запам’ятався пошуками адміністрацією Дональда Трампа нових підходів до вирішення міжнародних проблем. У серпні було оголошено про продовження участі США у військовій операції на території Афганістану. 6 грудня 2017 року Дональд Трамп оголосив, що визнає Єрусалим столицею Держави Ізраїль.
Це рішення викликало шквал протестів у мусульманських країнах. Наприкінці грудня 2017 року на Генеральній Асамблеї ООН Україна опинилася серед 35 держав, які утрималися при голосуванні резолюції проти визнання Єрусалима столицею Ізраїлю. «Проти» резолюції були 9 країн включно з Ізраїлем і США, «за» резолюцію голосували 128 країн.
У вересні 2017 року відбувся референдум щодо незалежності іракської частини Курдистану. У жовтні 2017 року за підтримки американських сил спеціального призначення іракські війська захопили столицю терористичної «Ісламської держави Іраку і Леванту» Мосул. Роздратування в країнах — членах ЄС викликала ініціатива Дональда Трампа переглянути домовленість 2016 року про іранську ядерну програму.
Ставку США зробили на Саудівську Аравію, куди у травні 2017 року здійснив візит президент США Дональд Трамп. Він уклав на 100 мільярдів доларів контрактів на продаж американської зброї до Саудівської Аравії.
У жовтні 2017 року Росія заявила про перемогу над «Ісламською державою» в Сирії. У цій країні залишаються російські військові бази. Але основна частина замирення ворогуючих сторін у Сирії не завершена і основні проблеми, здається, ще попереду.
Символом прориву України до регіону Перської затоки стало підписання у листопаді 2017 року Угоди про безвізовий режим між Україною та Об’єднаними Арабськими Еміратами. Утім, вагомий економічний потенціал відносин України з країнами Перської затоки був реалізований лише у сегменті торгівлі українською аграрною продукцією.

Непростим видався 2017-й для Туреччини. Президент Реджеп Ердоган продовжив збирати владу до своїх рук за наслідками придушення спроби державного перевороту, здійсненої у липні 2016 року. В результаті максимально загострилися відносини Туреччини з Євросоюзом та США. Попри зближення з Росією Туреччина продовжує займати принципову позицію щодо захисту прав кримських татар та розвитку відносин України з НАТО.
Певні позитивні зміни відбулись у 2017 році у відносинах України з азійськими країнами. Зокрема, на перспективу 2018–2019 років було досягнуто домовленість у консультації з В’єтнамом. Індія надала ринковий статус продукції української металургії. Україна підтримала Індонезію у її намірах стати непостійним членом Ради Безпеки ООН на 2019–2020 роки.
Утім, найбільш плідними у 2017 році виявились українсько-китайські відносини. Київ і Пекін відзначили 25-річчя встановлення дипломатичних відносин. Динамічно розвивалися українсько-китайські відносини у сфері торгівлі, політичному діалозі, культурі та освіті. Пекін ініціював розгляд питання про безвізовий режим з Україною, але ця ініціатива заслуговує на погодження з ЄС.
У серпні 2017 року Китай відкрив першу військову базу за кордоном у Джибуті. Попри очікування негативних тенденцій у китайсько-американських відносинах президент США Дональд Трамп дотримувався поміркованості та домагався від Китаю підтримки позиції США у спробах вирішення північнокорейської проблеми.

2017-й позначився загостренням напруги на Корейському півострові. Корейська Народно-Демократична Республіка регулярно проводила ракетно-ядерні випробування, кожне з яких викликало гостру міжнародну реакцію та ставило КНДР на межу війни із США. Послідовно проукраїнську позицію займає Японія: 1 січня 2018 року спрощено візовий режим для громадян України, які відвідують Японію. 83-річний імператор Японії Акіхіто офіційно оголосив, що він має намір зректися престолу 30 квітня 2019 року.
У жовтні 2017 року вперше в історії українсько-австралійських відносин Україну відвідав президент сенату Австралії Стівен Перрі.
Менш інтенсивними у 2017 році були відносини України з країнами Латинської Америки та Африки. Попри прогнози втримався при владі у Венесуелі режим Нестора Мадуро. Натомість кубинський президент Рауль Кастро анонсував свою відставку навесні 2018 року.
Складним виявився 2017-й у відносинах України з провідними міжнародними організаціями. Україна втримала коаліцію країн — членів Ради Європи щодо санкцій проти Росії. Місія ОБСЄ на Донбасі посприяла успіху переговорів про обмін полоненими. У другому півріччі 2017 року Україна головувала у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва. Росія також не змогла завадити успіху цього головування.

Впродовж 2017-го Україна послідовно виконувала План дій щодо співпраці з НАТО. 10 липня 2017 року у Києві за участі генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга відбулося засідання комісії співробітництва Україна — НАТО. Наприкінці року затверджено амбіційну програму співробітництва на 2018 рік, виконання якої має забезпечити надання Україні Плану дій щодо набуття членства в НАТО. Досягти сумісності української армії з військами НАТО планували до 2020 року.
Нарешті варто згадати, що 2017-й був другим роком непостійного членства України в Раді Безпеки ООН. Україна у Раді Безпеки ООН була адвокатом миру і справедливості. Ефективність розв’язання конфліктів є низькою через те, що ООН не має власних збройних сил. Виділення та фінансування контингенту ООН залежить від доброї волі окремих членів цієї організації. Практика застосування права вето в Раді Безпеки ООН засвідчує факт використання вето у вузьконаціональних інтересах, гальмуючи тим самим реалізацію нагальних проектів.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».