Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Грудень 2016 01:40

Чергова проблема Ангели Меркель

Rate this item
(0 votes)

19 груд­ня вве­че­рі ван­та­жів­ка в’їха­ла на те­ри­то­рію од­но­го з бер­лін­ських різ­двя­них яр­мар­ків. У за­ма­ху, від­по­ві­даль­ність за який узя­ла на се­бе «Іс­лам­ська дер­жа­ва», за­ги­ну­ло 12 осіб, а 48 осіб бу­ло по­ра­не­но. Канц­лер Ан­ге­ла Мер­кель по­обі­ця­ла су­во­ре по­ка­ран­ня вин­них, а од­но­час­но за­яви­ла, що страх не па­ра­лі­зує нім­ців, які бу­дуть і на­да­лі жи­ти у від­по­від­но­сті зі сво­їми пе­ре­ко­нан­ня­ми.

Керівник коаліційної баварської партії ХСС Хорст Зеєхофер тим часом вимагає радикальної зміни іммігрантської політики, надання притулку і безпеки. У свою чергу, антиімміграційна і антиісламська партія «Альтернатива для Німеччини» (AfD) висунула політичні звинувачення за замах і вимагає ущільнення кордонів, закриття мечетей, у яких закликають до джихаду, і депортацію потенційних терористів.
Керівник МВС Баварії Йоахім Германн (ХСС) закликав провести відкриті дебати на тему ризику, який створює прийом біженців. А ось голова Партії зелених Чем Оздемір попередив про небезпеку перебільшеної реакції на замах.

Викликане замахом пожвавлення дебатів на тему загрози, пов’язаної з перебуванням на території ФРН великої кількості осіб, чия особистість не визначена, означає серйозну політичну проблему для Ангели Меркель. Вона мусить рахуватись зі зниженням власного рейтингу і партії та зі зростанням підтримки для AfD, як це спостерігалось у кризові моменти в минулому.
Меркель радикально не змінить своєї позиції, бо це означатиме визнання у прийнятті помилкових рішень і налаштування проти себе центристських виборців. Однак частина політиків ХДС буде проголошувати загострення курсу щодо мігрантів, одночасно захищаючи Ангелу Меркель. Ці послання адресуватимуться потенційним виборцям AfD.
Імовірно, вже у січні уряд представить проекти законів про загострення процедур надання притулку і антитерористичне законодавство. Пропозиції змін, які нині формулюються, не нові і становлять зміст німецької дискусії вже багато місяців.
Ідеться, зокрема, про створення транзитних центрів поблизу кордонів, де мігранти будуть точно ідентифікуватись, про депортацію мігрантів, які не співпрацюють при встановленні особи, введення річного ліміту біженців, які приймаються Німеччиною, допуск бундесверу до операцій у середині країни, полегшення в установленні прослуховування і моніторингу електронної інформації, посилення співпраці між поліцією і розвідувальними службами.
Уже 21 грудня уряд прийняв підготовлений раніше міністром внутрішніх справ Томасом де Мезьєром (ХДС) проект закону про полегшення відеомоніторингу у публічних місцях.
Результати щорічних досліджень, які ведуться вже 25 років за дорученням безпекового концерну R+V і стосуються найбільших загроз для Німеччини, показали у 2016 році різкий спад довіри до державних інститутів і зростання страху перед замахами і конфліктами з мігрантами.
Замах у Берліні зміцнив цю тенденцію, що, у свою чергу, може проявитись у зростанні готовності до насильства і «брання справи у свої руки» у найбільш радикальних середовищах.
Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».