Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Грудень 2016 00:17

Придністровські вибори

Rate this item
(0 votes)

11 груд­ня 2016 ро­ку від­бу­ли­ся ви­бо­ри пре­зи­ден­та са­мо­про­го­ло­ше­ної При­дніс­тров­ської Мол­дав­ської Рес­пуб­лі­ки. 
Цен­траль­на ви­бор­ча ко­мі­сія за­твер­ди­ла ре­зуль­та­ти пре­зи­дент­ських ви­бо­рів, пе­ре­мож­цем став Ва­дим Крас­но­сельсь­кий. Про це по­ві­до­ми­ла го­ло­ва ЦВК Оле­на Го­ро­дець­ка, пе­ре­дає «ТАСС».
По­ві­дом­ляє­ть­ся, що Крас­но­сельсь­ко­му вру­чи­ли по­свід­чен­ня об­ра­но­го пре­зи­ден­та.

Аналізуючи придністровські вибори, неможливо уникнути аналогій із бажаннями Росії за цим же сценарієм провести «вибори» у «ДНР–ЛНР». Розуміючи це, російські політичні технологи намагалися довести, що Кремль «цього разу не втручається у перебіг виборчої кампанії».

Звичайно, можна за бажання назвати «невтручанням» ситуацію, коли виборці обирають між двома однаково проросійськими кандидатами. Тим паче що виборча кампанія проходила в «ідеальній» ситуації без контролю ОБСЄ, але під пильним наглядом російських спецслужб.
Варто згадати, що нинішня виборча кампанія у Придністров’ї проходила в умовах недавньої перемоги у сусідній Молдові на президентських виборах соціаліста Ігоря Додона.
Він невтомно повторював, що наполягатиме на активізації переговорів щодо врегулювання придністровського конфлікту незалежно від того, хто з кандидатів переможе на цих виборах.
Здається, що Кремль готовий запропонувати Кишиневу і Тирасполю витягнутий із нафталіну «план Козака» 2002 року. Нагадаємо, що Дмитро Козак, тодішній віцепрем’єр російського уряду, запропонував ідею повернення Придністров’я до складу Молдови на умовах федералізації Молдови, її нейтрального статусу та гарантій неприєднання до Румунії.
Чомусь не дивує, що ідея федералізації і нейтрального статусу також вважається російськими пріоритетами щодо Донбасу. Також очікуваною є реакція ОБСЄ, яка не визнала «президентські вибори» у Придністров’ї легітимними і відповідними європейським стандартам.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».