Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Листопад 2016 11:08

Баланс впливів на Трампа

Rate this item
(0 votes)

Пе­ре­хід­на ад­мі­ніс­тра­ція До­наль­да Трам­па ін­тен­сив­но пе­ре­би­рає спра­ви у сво­їх по­пе­ред­ни­ків з ад­мі­ніс­тра­ції Ба­ра­ка Оба­ми. Част­ко­во про­яс­нює­ть­ся си­ту­ація з кад­ро­ви­ми при­зна­чен­ня­ми в ад­мі­ніс­тра­ції До­наль­да Трам­па.

Зокрема, офіційно оголошено про призначення консервативного республіканця Майка Помпео на посаду директора Центрального розвідувального управління США. Крім того, Майкл Флінн призначений радником президента з питань національної безпеки. Неоконсервативно налаштована сенаторка від штату НьюГемпшир Келлі Ейотт вважається одним із претендентів на посаду шефа Пентагону.

Поки що жінок у адміністрації Трампа явно не вистачає, але ймовірне призначення на посаду міністра оборони жінки, що може відбутися вперше в історії США, нейтралізує будьяку критику прихильників гендерної рівності.
На іншу ключову посаду державного секретаря розглядається Мітт Ромні, який виграв у 2012 році номінацію від Республіканської партії на президентських виборах у США, але програв демократу Бараку Обамі. Поки що зрозуміло, що ключові посади в адміністрації Дональда Трампа займають люди, відомі своєю принциповою критикою путінського режиму.
Певним винятком у цьому переліку є Майкл Флінн, який не приховує позиції щодо пошуку компромісів із Кремлем. Але решта представників неоконсервативного крила Республіканської партії явно нейтралізують цю гіпотетичну тенденцію.
Не виключено, що відразу після інавгурації Дональд Трамп зробить спробу домовитись із Путіним щодо Сирії. Кремль нині призупинив інтенсивність бойових дій у Алеппо. Так само мінімальною є інтенсивність наступу іракської армії за підтримки США на оплот «Ісламської держави» у Іраку — місто Мосул. Крім того, наразі американці згорнули наступ на неформальну столицю «Ісламської держави» — сирійське місто Ракка.
Це зрозуміло, адже нова американська адміністрація має не лише повністю увійти в курс справ, а й розробити власну стратегію вирішення цих суперечливих питань.
У сирійському питанні, можливо, адміністрація Дональда Трампа менше уваги приділятиме забаганкам арабських союзників США. Пріоритетом для Трампа в регіоні є Ізраїль, зокрема, Трамп має намір перенести Посольство США до Єрусалиму. Крім того, він має амбіції збільшити імпорт американської нафти на Світовий ринок, де арабська нафта є конкурентом для США. Але більш активна позиція Сполучених Штатів на енергетичному ринку не віщує нічого доброго й Росії.
В українському питанні адміністрація Дональда Трампа, ймовірніше, віддасть більше ініціативи Німеччині і Франції. Такий прагматизм дасть йому можливість стимулювати справжнє збільшення військових видатків у європейських країнах — членах НАТО, що має забезпечити збільшення військових замовлень із країн — членів Євросоюзу для американського військовопромислового комплексу.
Не виключено, що у разі посилення російського військовополітичного тиску на Україну, адміністрація Дональда Трампа діятиме більш рішуче у питанні надання Україні летальної зброї.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».