Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 28 Жовтень 2016 11:50

Британія: повний назад

Rate this item
(0 votes)

За­вер­ше­ний кіль­ка днів то­му у Бір­мін­ге­мі чо­ти­ри­ден­ний з’їзд прав­ля­чої пар­тії то­рі по­ка­зав, що уряд Те­ре­зи Мей зби­рає­ть­ся вклю­чи­ти у свою еко­но­міч­ну про­гра­му еле­мен­ти ін­тер­вен­ціо­ніз­му, тим са­мим від­да­ля­ючись від спад­щи­ни Мар­га­рет Тет­чер, і вод­но­час по­си­лить твер­ду ри­то­ри­ку в га­лу­зі ім­міг­ра­ції та від­но­син з ЄС.

За словами Терези Мей, червневий референдум, на якому 52% голосів було подано за розрив з ЄС, був «тихою революцією», закликом «до зміни назавжди того, як функціонує наша країна».
«Це поворотний пункт, єдиний шанс цього покоління, щоб змінити долю нашого народу», — сказала прем’єр.
Після з’їзду, а потім на саміті ЄС, Мей оголосила, що до кінця березня 2017 року розпочне процедуру Брексіту.

Червоною лінією у переговорах з Європою буде контроль над імміграцією і вихід зпід юрисдикції європейських судів. Це також наближає перспективу виходу зі спільного ринку, бо Брюссель, напевно, не погодиться на вибіркову інтеграцію.
Мей і міністр оборони Майкл Фаллон представили план виключення зпід європейської конвенції прав людини британських військових під час конфліктів. На відшкодування і оплату судових витрат після інтервенцій в Іраку та Афганістані міністерство Фаллона вже мусило витратити понад 100 мільйонів фунтів.
Міністр охорони здоров’я Джеремі Хант обіцяв ліквідувати залежність публічної служби охорони здоров’я від закордонних лікарів (нині 36% лікарів мають дипломи інших країн — найбільше з Індії, Пакистану і ПАР). З цією метою уряд профінансує 1,5 тисячі додаткових місць у медичних вишах.
Гостру дискусію викликали пропозиції міністра МВС Амбер Рудд. Зокрема, вона пообіцяла посилити ефективність боротьби з нелегальною імміграцією, створити міграційний фонд для органів самоуправління та — і тут починаються розбіжності — роботу над посиленням критеріїв для закордонних кандидатів на навчання і обмеження для фірм у працевлаштуванні іноземних працівників.
Одним із варіантів було оголошення фірмою кількості працюючих у ній іноземців. Рудд недавно відвідала фабрику, де працювали майже тільки румуни і поляки. Вона хоче заохотити працедавців давати робочі місця британцям.
Пропозиція створення списків іноземців викликала гостру критику підприємців і опозиції. Перші — з впливового Інституту директорів підкреслюють, що іммігранти потрібні економіці. Другі, такі, як лідер опозиційної партії Праці Джеремі Корбін, засуджують «ксенофобію і ненависть» торі. У згаданій заяві опозиції політики наголосили, що нинішній уряд застосовує «токсичну риторику», найбільш антиіммігрантську «серед усіх урядів у пам’яті тих, хто живе».
Питання імміграції було одним із ключових у кампанії до референдуму. Однак, на думку Мей, результат голосування був також голосом протесту проти того, чим нині став Євросоюз, — спротивом виключених.
«Нині багато людей при владі поводяться так, ніби мають більше спільного з міжнародними елітами, ніж із людьми з другого боку вулиці, тими, кого беруть на роботу і ходять по одному хіднику. Послухайте тільки окремих політиків і коментаторів. Вони вважають, що ваш патріотизм недоречний, страхи перед імміграцією — дуже провінційні, погляди на злочинність — неліберальні, а дотримання безпеки праці — невигідне», — заявила Мей.
Інколи вона виглядала, як трибун «лівиці», і це дивує, адже торі завжди були партією бізнесу і не відмовились від стандартних реформ, наприклад, скорочення витрат на соціальну допомогу.
Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».