Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Вересень 2016 10:42

Хорватія шукає вихід із кризи

Rate this item
(0 votes)

11 ве­рес­ня 2016 ро­ку від­бу­ли­ся до­стро­ко­ві пар­ла­мент­ські ви­бо­ри у Хор­ва­тії. Во­ни ста­ли спро­бою прав­ля­чих еліт ви­вес­ти кра­їну з гли­бо­кої по­лі­тич­ної кри­зи, яка фак­тич­но роз­по­ча­ла­ся від­ра­зу піс­ля вхо­джен­ня Хор­ва­тії до Єв­ро­пей­сько­го Со­юзу в лип­ні 2013 ро­ку.

Нагадаємо, що однією з вимог до Хорватії на етапі її підготовки до вступу була повна співпраця з Гаазьким міжнародним трибуналом. На його лаву заради реалізації хорватських національних інтересів у їхньому нинішньому тлумаченні були вимушені сісти декілька відомих у країні осіб, яких на початку 1990-х вважали національними героями балканських війн за незалежність Хорватії.
Зокрема, найбільш резонансним став арешт в Австралії та передача до Гааги генерала Анте Готовини, який 1995 року повертав територію Сербської Країни до складу Хорватії.

Хорватські ліберали цьому арешту аплодували, а для багатьох хорватських націоналістів це стало приниженням в ім’я цілей європейської інтеграції, до яких вони й так ставляться скептично.
На тлі просування територією Хорватії до Угорщини та далі до Австрії сотень тисяч біженців із країн Близького Сходу в Хорватії влітку 2015 року посилилися націоналістичні настрої. Їхнім безпосереднім наслідком стала перемога на виборах у листопаді 2015 року правої партії «Хорватський демократичний союз» на чолі з Томиславом Карамарко. Але переможці отримали в парламенті й потужну соціал-демократичну та ліберальну опозицію. Саме остання завадила ХДС сформувати стабільний коаліційний уряд.
Натомість уряд технократів тоді очолив безпартійний економіст і юрист Тихомир Орешкович. На посаді голови уряду він демонстрував дива політичного маневрування. Але неможливо мати стабільний уряд за нестабільної структури парламенту. Тож у червні 2016 року рівень розбіжностей між парламентськими партіями став настільки великий, що президент Хорватії Колінда Грабар-Кітарович розпустила парламент та призначила на початок вересня 2016 року позачергові вибори.
Їх поспішили провести ще до того, як потенційна нова потужна хвиля мігрантів із Близького Сходу зможе реанімувати заморожені конфлікти на Балканах. Утім, чимало хорватських політологів висловлюють скептичні оцінки щодо можливості створення після позачергових виборів стабільної урядової коаліції.
Не виключено, що президентові Колінді Грабар-Кітарович ще доведеться коригувати переговорний процес між непримиренними парламентськими партіями, аби насправді покінчити з внутрішньополітичною кризою.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».