Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Вересень 2016 19:58

США: «третя сила» на президентських виборах

Rate this item
(1 Vote)

Біль­шу час­ти­ну ХХ сто­літ­тя ре­зуль­та­ти пре­зи­дент­ських ви­бо­рів у США ви­зна­ча­ли­ся про­ти­сто­ян­ням двох ве­ли­ких пар­тій — де­мо­кра­тів і рес­пуб­лі­кан­ців та їх­ніх сим­во­лів: не­по­ступ­ли­во­го ос­ла і мо­гут­ньо­го сло­на.

Проте у 2000 році, коли результат боротьби між демократом Альбертом Гором та республіканцем Джорджем Бушем-молодшим визначав фотофініш, помітний вплив на підсумки голосування мав пристойний результат, показаний кандидатом від Партії зелених Ральфом Найдером.
Ще раніше проти Буша-старшого у 1992 році також зіграв фактор «третьої сили» мільярдера Росса Перро, який відібрав голоси у республіканців де-факто на користь тодішнього переможця Білла Клінтона.

Здається, що на президентських виборах 8 листопада 2016 року фактор «політичного спойлерства», як політичні технологи називають практику відбору голосів у провідних кандидатів непрохідними претендентами із більш радикальними програмами, може зіграти вагому роль.
Не в останню чергу тому, що чимало американських виборців втомилися від агресивної політичної реклами обох провідних кандидатів та готові вдатися до протестного голосування проти фаворитів за темних конячок. Принаймні поки що на початку вересня таким чином виглядає ситуація з розстановкою сил.
Соціологічні опитування фіксують дедалі більше відставання Дональда Трампа від Хілларі Клінтон. Він уже відстає від неї у ключових для результату виборів штатах, адже за багато десятиліть американської політичної історії склалася традиція голосування певних штатів традиційно за будь-якого кандидата від республіканців або демократів. Фактично боротьба йде за декілька штатів, які коливаються у своєму виборі. Але навіть у більшості з цих штатів справи Трампа виглядають кепсько.
Це також не дивно, бо Дональд Трамп створив собі образ послідовного сексиста, що є вироком у політично коректній культурі. Аби виправити ситуацію зі скандалами навколо своєї персони, він 17 серпня замінив керівника своєї передвиборчої кампанії консерватора Стівена Беннона.
Інший політичний технолог Пол Манафорт намагався виправити імпровізаційний стиль політики Трампа, але був звинувачений в отриманні грошей Партії регіонів, які ідентифікуються також як гроші Путіна. Цей скандал перекрив проблеми «Фонду Клінтонів», який також отримував кошти від іноземних спонсорів.
Навколо цих скандалів з обома провідними кандидатами соціологічні опитування свідчать, що кожен третій американець не в захваті від «вимушеного вибору» між Хілларі Клінтон та Дональдом Трампом.
Утім, поки що рекордним виглядає показник готовності американських виборців проголосувати за непрохідних кандидатів від «третіх» політичних сил. Поки це Гері Джонсон, який є кандидатом від Лібертаріанської партії США, яка виступає з радикальних неоліберальних позицій, а також активістка з охорони природи Джилл Стайн від Партії зелених США.
Зрозуміло, що жоден із цих кандидатів не має найменшого шансу стати наступним президентом США, але результати голосування за будь-кого з них можуть вплинути на підсумковий результат.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».