Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Серпень 2016 11:09

Україна наладжує зв'язки з «азійськими тиграми»

Rate this item
(0 votes)

Кра­їни Пів­ден­но-Схід­ної Азії за­ли­шаю­ть­ся на про­від­них еко­но­міч­них по­зи­ці­ях, по­при не­га­тив­ні тен­ден­ції зі зрос­тан­ням сві­то­вої еко­но­мі­ки. Ма­лай­зія є зраз­ком кра­їни з ін­но­ва­цій­ною еко­но­мі­кою, яка орі­єн­то­ва­на на за­про­ва­джен­ня но­віт­ніх тех­но­ло­гій та на ко­опе­ра­цію як з ін­ши­ми про­від­ни­ми азій­ськи­ми кра­їна­ми — Ки­та­єм та Япо­нією, так зі США та Єв­ро­со­юзом.

Індонезія у цьому сенсі не настільки благополучна, адже це не просто країна, розташована на «тисячі островів», розкиданих у Тихому океані, а й країна з багатоетнічним населенням, чиї інтереси не завжди погоджуються навіть у логіці ісламу.
Тому не випадково, що у багатій і благополучній Малайзії пропагандисти радикальної терористичної «Ісламської держави» не знайшли соціальної бази для своєї підтримки, чого не можна сказати про біднішу та більш заточену на різноманітні протиріччя Індонезію.

Утім, обидві ці азійські держави цікаві для України в контексті розширення вітчизняних зовнішньоторговельних зв’язків та знаходження нових ринків збуту для українських товарів.
Днями Президент України Петро Порошенко здійснив офіційний візит до Малайзії. Програмою першого в історії відносин візиту відбулися переговори з прем’єрміністром Малайзії Наджибом Тун Разаком. Під час державного візиту до Індонезії відбулися переговори з президентом цієї країни Джоко Відодо.
У рамках обох візитів проходили українськомалайзійський та українськоіндонезійський бізнесфоруми. Підписані міждержавні угоди щодо секторального співробітництва. Україна і Малайзія домовилися про співпрацю в галузях сільського господарства, інформаційних технологій, космосу та авіації, обороннопромисловому комплексі, високотехнологічному виробництві.
Україна має амбіції стати воротами для малайзійського бізнесу в країни Євросоюзу. Своєю чергою, Малайзія може стати воротами для України в АзійськоТихоокеанський регіон. Сторони не оминули увагою й трагедію зі збитим 17 липня 2014 року над Донбасом малайзійським літаком.
Азійське турне було продовжено в Індонезії. Україна у 1947 році як непостійний член Ради Безпеки ООН долучилася до процесу міжнародного визнання незалежності Індонезії. З Індонезією узгодили запровадження безвізового режиму та купівлю пальмової олії і кокосів.
Сторони домовилися про проведення 2017 року в Києві третього засідання Міжурядової українськоіндонезійської комісії з економічного і технічного співробітництва. Тепер головне, аби досягнуті домовленості не залишилися на папері та були системно і послідовно впроваджені у життя.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».