Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Серпень 2016 11:04

Японські «залізні леді»

Rate this item
(0 votes)

Япо­нія на по­чат­ку ХХІ сто­літ­тя за­ли­шає­ть­ся се­ред азій­ських кра­їн од­нією з не­ба­га­тьох, хі­ба що за ви­нят­ком Пів­ніч­ної Ко­реї та Ки­таю, де жін­ки ще не за­йма­ли най­ви­щих дер­жав­них по­сад. Але ця тен­ден­ція ду­же ін­тен­сив­но змі­нює­ть­ся.

На виборах губернатора столичної префектури Токіо вперше в історії перемогла жінка Юріко Коіке. Вона була єдиною жінкою, яка претендувала на цю посаду. Символічно, що вибори відбувалися позачергово, адже попередник пішов у відставку після звинувачень у нецільовому використанні коштів із виборчих фондів.
Цікаво, що Юріко Коіке перемогла кандидатів від правлячої Ліберальнодемократичної партії Японії та від опозиційної коаліції, адже балотувалась як незалежний кандидат. Насправді вона всю свою попередню політичну кар’єру робила в Ліберальнодемократичній партії, а у 2006—2007 роках була від цієї партії першою жінкою — міністром оборони Японії.

Проте правляча партія на місцевих виборах у Токіо підтримала іншого кандидата, тому Юріко Коіке стрибнула з партійної скелі у самостійне політичне плавання.
Японській «залізній леді» 64 роки, закінчила Каїрський університет, соціолог за освітою, досконало знає англійську та арабську мови. Своїм кумиром вона вважає Гілларі Клінтон. У 2008 році Юріко Коіке, якби не програла боротьбу за лідерство в Ліберальнодемократичній партії, могла б стати першою японкою, яка очолила уряд.
У Токіо вона пообіцяла нову еру чистої політики. Одним із ключових питань цієї виборчої кампанії була підготовка до проведення в Токіо літньої Олімпіади 2020 року. Юріко Коіке поставила завдання досягти прозорості використання політичних фондів та скорочення витрат. Принаймні, японська «залізна леді» має перед очима негативний приклад президента Бразилії Ділми Руссефф, яку до вересня усунули від посади за підозрами в корупції на олімпійських ресурсах.
Уряд Японії затвердив комплексну програму стимулювання японської економіки у розмірі 274 мільярди доларів. Це найбільший пакет допомоги японській економіці від часів початку світової економічної кризи. Значні кошти планується витратити на модернізацію морських портів, розширення аеропортів та будівництво готелів.
Планується до Олімпійських ігор 2020 року подвоїти кількість туристів. Молоді надаватимуться ваучери на купівлю товарів першої необхідності. Стимулювання попиту розглядається як спосіб досягнення стійкого економічного зростання.
Для розв’язання демографічної проблеми японський уряд планує будівництво нових дитячих садків та збільшення відпусток по догляду за дитиною. Новий склад уряду Сіндзо Абе прикрашають три жінки, які очолюють міністерство комунікацій, навколишнього середовища і навіть міністерство оборони.
Як бачимо, з гендерним представництвом у нинішній японській владі все гаразд. Це означає, що скоріше рано, ніж пізно, жінка вперше в японській політичній історії стане прем’єрміністром країни. Приклад фемінізації подає й імперський дім Японії.
Чинний японський імператор Акіхіто вже заявив про готовність передати трон принцу Нарухіто, який замість спадкоємця має двох доньок. Тому розглядається питання зміни закону про успадкування трону, аби відкрити до нього шлях жінці.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».