Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Серпень 2016 11:40

«Велика двадцятка» адаптується до нових реалій

Rate this item
(0 votes)

Китай готується до проведення на початку вересня зустрічі лідерів країн «Великої двадцятки», яка від осені 2008 року намагається знайти способи стимулювати розвиток світової економіки. У Пекіні триває серія зустрічей профільних міністрів, які за своєю спеціалізацією готують главам держав рекомендації для прийняття рішень на цьому саміті.
Повз увагу аналітиків не пройшло чергове військово-політичне зближення Китаю і Росії. Напередодні саміту «Великої двадцятки» Пекін і Москва планують проведення масштабних військово-морських навчань у неспокійних з військово-політичної точки зору водах Південно-Китайського моря. Така демонстрація, здається, знадобилася для отримання не лише політичних, а й економічних переваг.

Правда, поки що ані Китай, ані Росія свого не домоглися. Днями цей факт підтвердили результати пекінської зустрічі міністрів фінансів країн «Великої двадцятки». Зокрема, вони констатували, що темпи економічного зростання у світі слабші, ніж прогнозувалося. Стимулювати економіку монетарними та фіскальними заходами вдається дедалі гірше.
На заваді розвитку світової економіки залишаються геополітичні конфлікти, тероризм та потоки біженців. Однією з головних тем обговорення були наслідки референдуму про вихід Великої Британії з Євросоюзу. Міністри фінансів країн — членів «Великої двадцятки» Лондону порекомендували: поки будуть напрацьовані нові правила співпраці, Велика Британія має залишатися близьким партнером Євросоюзу.
Вкотре Організацію економічного співробітництва та розвитку, до якої входять усі найбільші економіки світу, закликали посилити боротьбу з офшорами, які перешкоджають впровадженню стандартів податкової прозорості.
Утім, цього разу міністри фінансів не продемонстрували надмірної поваги до інтересів Китаю, який закликали скоротити надлишкові сталеливарні потужності, адже за слабкого зростання світової економіки попит залишається невеликим.
Цей факт засвідчує, що відповіді на ключове питання, якими методами виходити з економічної кризи, прихильники неолібералізму та державного втручання у регулювання ринкових механізмів у глобальному масштабі так і не знайшли.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».