Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Липень 2016 15:19

Від Дутерте чекають дива

Rate this item
(0 votes)

Фі­ліп­пі­ни ма­ють сво­го Трам­па — це Род­рі­го «Ро­до» Ду­тер­те, на тлі яко­го на­віть аме­ри­ка­нець ви­гля­дає до­сить блі­до. До то­го ж Трамп ще му­сить ви­гра­ти пре­зи­дент­ські ви­бо­ри, а фі­ліп­пі­нець — уже пре­зи­дент.

Безплатна комп’ютерна гра «Дутерте воює зі злочинцями» з’явилась у березні, і її вже розмістили у себе на смартфонах 800 тисяч громадян. Втілюючись у Родріго Дутерте, гравець пробирається вулицями метрополії, вбиває бандитів і корумпованих поліцейських. За усунення чергових противників гравець дістає бонуси: стрілецьку зброю та гранати.
Два місяці тому герой цієї програми виграв президентські вибори з величезною перевагою у 6 мільйонів голосів і з 30 червня керує стомільйонною країною у ПівденноСхідній Азії, яка складається з 7 тисяч островів, населених кільканадцятьма етнічними групами.

71річний Дутерте має обличчя боксера і гострий язик. Під час диктатури Фердинанда Маркоса Дутерте був прокурором, а потім з 1988 року сім разів поспіль обирався мером південного міста Давао. Це найбільша метрополія на острові Мінданао — тут проживає півтора мільйона людей.
Особа Дутерте викликає великі емоції: для одних — це загрозливий для молодої філіппінської демократії демагог і популіст. Для інших — людинамесія, яка поверне безпеку на вулиці міст і покладе край корупції на вершинах влади. Прихильники Дутерте вважають його людиною дії, бо саме він перетворив Давао, визнану філіппінську «столицю злочинів», в одне з найбезпечніших міст ПівденноСхідної Азії.
Коли Дутерте був мером, у нього було прізвисько «Гаррі Дутерте». Як і створений Клінтом Іствудом образ детектива Гаррі Каллахана з культового фільму «Брудний Гаррі», він зневажав усталені правила в боротьбі із злочинністю. Однак здійснювана ним у Давао політика «нульової толерантності» до злочинності мала свої темні сторони. Захисники прав людини кажуть про політичну відповідальність Дутерте за смерть, щонайменше, тисячі осіб при його правлінні в місті.
Філіппінська поліція заперечує існування «ескадронів смерті» з Давао. Але рік тому в телевізійному токшоу Дутерте риторично спитав: «Чи я є ескадроном смерті?», а потім відповів: «Так, є». Коли під час виборчої кампанії його попросили прокоментувати повідомлення медіа про причетність до смерті 700 осіб, Дутерте зневажливо відповів: «Не 700, а 1700 осіб».
На виборчих мітингах Дутерте закликав: «Забудьте про закон і права людини». Дутерте вступив у конфлікт з ієрархами впливової католицької церкви, назвавши єпископів під час одних із дебатів пройдисвітами, які живуть за гроші людей, тоді як народ голодує і немає за що лікуватися. Він також пообіцяв сісти на водяний скутер і встановити філіппінський прапор на одному з островів у спірних із китайцями водах ПівденноКитайського моря.
Весь час він когось лякав або ображав, але парадоксально: чим більше собі дозволяв, тим ближче підходив до перемоги. Як пояснив політолог Річард Гейдарьян з університету Ла Салле у Манілі, Дутерте — як і американський мільярдер — використав мейнстрімні медіа, які постійно повторювали його неоднозначні висловлювання.
Дутерте навіть на короткий час відмовився від участі у виборах, але тільки для того, щоб прислухатися до прохань численних прихильників і повернутися до виборчих змагань. Як і Трамп, він звинувачував еліти у відсутності компетентності і закидав владі, що вона маріонетка в руках олігархів.
«Але, на відміну від Трампа, Дутерте має політичний досвід як мер Давао і досягнення з ліквідації анархії в цьому місті», — нагадує Гейдарьян. А Рамон Касіпле, директор Інституту на підтримку політичної і виборчої реформи (IPER) у Манілі додає: Дутерте переконав людей у тому, що за наявності сильної політичної волі і відваги для використання нетрадиційних методів можна вирішити навіть найбільші і найскладніші соціальні проблеми.
Результат виборів показує, що філіппінці хочуть, аби Дутерте використав свої сили і досвід у масштабі країни. Він обіцяв, що протягом півроку позбудеться ста тисяч злочинців, а їхні «тіла вкине у Манільську затоку на корм рибам». Місцевим підприємцям він порадив інвестувати в похоронні послуги, бо саме такий бізнес буде мати найбільші прибутки. Президент заявив, що на боротьбу зі злочинним світом кине поліцію і військо, а якщо гангстери чинитимуть опір, то дасть наказ силам правопорядку: «Вбивайте їх усіх!»
Зменшенню злочинності має сприяти повернення смертної кари. «Закличу конгрес повернути смертну кару через повішання. Це — як загасити світло. Після розриву хребта людина нічого вже не відчуває», — говорив Дутерте. Одну з перших пресконференцій, трансльованих телебаченням, він використав для детального опису екзекуції (вішати два рази, щоб голова відділилася від тіла) і переконував філіппінців, що вішання не тільки найбільш гуманний, а й дешевший, ніж розстріл чи електричне крісло спосіб позбавляти людину життя. «Ви ж не хочете, щоб я витрачав на це гроші?» — запитував риторично і переконував, що екзекуції мають бути публічними, аби сіяти страх серед злочинців.
Річард Джавад Гейдарьян вважає, що через 30 років після повалення режиму Фердинанда Маркоса філіппінці зазнали «синдрому сильних людей». Суспільство розчарувалось у демократії, бо існує загальне відчуття, що нею скористалися лише багаті. Хоча протягом останніх років економіка зростала у темпі 6% щорічно, проте без постійної роботи — понад 12 мільйонів філіппінців.
Протягом 30 років не вдалося нічого зробити з проблемою бідності (четверта частина населення живе за вартість рівно одного долара на день). «Ідеться не стільки про втому від демократії як системи, скільки про розчарування демократією, монополізованою елітами», — уточнив Рамон Касіпле з IPER. Дутерте отримав від суспільства сильний мандат, щоб змінити олігархічну систему. Люди розраховують, що як політик зпоза еліт він вчинить диво.
Експерти вважають, що новий президент буде набагато прагматичнішим, ніж можна робити висновки з виборчої кампанії. «Досить поглянути на склад уряду, до якого потрапили технократи з найважливіших політичних кіл Філіппін», — пояснив Гейдарьян.
Дутерте так високо підняв планку очікувань найбіднішої частини суспільства, що для їх реалізації буде змушений вести важку боротьбу з елітами. «Він мусить діяти швидко і рішуче, використовуючи всі свої конституційні повноваження», — зазначив Гейдарьян. Дутерте не може порушувати закони, бо його критики на чолі з президентомпопередником використають проти нього гнів нетерпеливого електорату. І тоді ті самі люди, які привели його до влади, вийдуть проти нього на вулиці.
Петро ПУТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».