Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Червень 2016 12:01

Сербія залишається на роздоріжжі

Rate this item
(0 votes)

Минулого тижня відбулося перше засідання нового складу парламенту Сербії, обраного на початку квітня 2016 року. Нагадаємо, що за їх результатом близько чверті місць отримали партії, орієнтовані на сербськоросійський союз. Внаслідок цього сербське суспільство вкотре не зробило однозначного цивілізаційного вибору на користь європейської інтеграції.
Найбільш серйозною проблемою, яка залишається перешкодою для такого вибору, є неврегульована проблема Косова. З одного боку, під потужним тиском Європейського Союзу албанські власті Косова погодилися на присутність у краї сербської етнічної і релігійної меншості. Однак у самому суспільстві косовських албанців досі немає єдності щодо таких поступок сербам. Радикальна частина косовських албанців досі влаштовує скандальні акції протесту у парламенті Косова під час обговорення законів, спрямованих на захист прав косовських сербів.

З іншого боку, радикальна націоналістична частина сербського суспільства відкрито демонструє невдоволення самим фактом контактів з албанськими властями Косова. Сербські націоналісти досі вважають, що гіпотетичний вступ Сербії до Європейського Союзу не вартий остаточного визнання незалежності Косова. Такі настрої, зокрема, сприяли відмові Сербської православної церкви від участі у Загальноправославному церковному соборі на грецькому острові Крит.
Не менш гучним виявився й дипломатичний світський скандал. Днями були скасовані заплановані візити сербського прем’єрміністра Олександра Вучича, який 21 червня 2016 року планував провести переговори у Брюсселі, а 23 червня — відвідати Вашингтон. Вучич мав домовитися про початок офіційних переговорів про вступ Сербії до Євросоюзу, але за декілька тижнів до цього побував у Москві, де пообіцяв включити до складу нового уряду Сербії проросійських міністрів. Народу Вучич обіцяв вступ до Європейського Союзу, а Путіну — закупівлю російської зброї і проведення спільних сербськоросійських військових навчань.
Посилення сербськоросійського військовотехнічного співробітництва стурбувало неофіта НАТО — Чорногорію. Це також серйозно роздратувало Сполучені Штати, які невдоволені фактичним саботажем сербськими військовими домовленостей про використання сербської території для транзиту військ країн — членів НАТО. Крім того, Європейський Союз роздратований тим, що у Москві обговорювалися питання створення зони вільної торгівлі між Сербією та Євразійським економічним співтовариством.
Сербія намагається замінити своїми товарами на російському ринку піддані санкціям з боку Росії європейські товари. Скасуванням візиту Олександра Вучича до Брюсселя Європейський Союз попереджає, що подвійна гра багатовекторної зовнішньої політики небезпечна для Сербії та її народу.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».