Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Червень 2016 11:29

Хаос по-венесуельськи

Rate this item
(0 votes)

По­лі­тич­на іс­то­рія Ве­не­су­ели впро­довж двох сто­літь по­зна­чає­ть­ся ка­лей­до­ско­піч­ною змі­ною дик­та­тор­ських і по­пу­ліст­ських по­лі­тич­них ре­жи­мів, які об’­єд­нує од­не — не­спро­мож­ність роз­в’яза­ти тра­ди­цій­ні со­ці­аль­ні проб­ле­ми ве­не­су­ель­сько­го су­спіль­ства.

Після Другої світової війни благословенням і одночасно прокляттям для Венесуели стало відкриття великих покладів нафти. Від 1960х років усі внутрішньополітичні проблеми зосереджуються на питанні націоналізації або приватизації нафтових багатств. У 2000 році під черговими гаслами побудови венесуельського варіанта нафтового соціалізму до влади в країні прийшов колишній військовий Уго Чавес. Попри спротив США він націоналізував венесуельський нафтовий сектор та відмовився компенсувати понесені американськими інвесторами збитки.
Консолідувавши владу у своїх руках, Чавес від 2004 року «будував соціалізм» у Венесуелі.

Максимально було розширено державний сектор економіки, але цей експеримент відразу зазнав тих самих проблем, від яких збанкрутував радянський варіант соціалізму: неефективність державного сектора економіки, бюрократизація, популізм, залежність від імпорту.
У міру наростання цих проблем зменшувалася популярність харизматичного Чавеса. Лише з третьої спроби (перші дві у 2004му та 2007 роках зазнали невдачі) він домігся змін до Конституції Венесуели, яка 2009 року дозволила йому безкінечно балотуватися на посаду президента країни.
Утім, строк його життя перервався 5 березня 2013 року. У квітні 2013 року наступником Уго Чавеса був обраний Ніколас Мадуро. Фактично з акцій протесту проти його обрання й розпочалася нинішня фаза внутрішньополітичної кризи у Венесуелі. Черговим ударом по економіці країни стало падіння світових цін на нафту. Внаслідок цього ще більше виріс державний борг. Дорожчим стало імпортоване продовольство, що на тлі падіння доходів венесуельців спровокувало масові голодні бунти.
Враховуючи це, венесуельська опозиція назбирала достатню кількість підписів з вимогою проведення референдуму щодо відставки президента Ніколаса Мадуро. На початку червня 2016 року контрольована президентом Венесуели Центральна виборча комісія заявила, що підписи потребують перевірки на достовірність, яка вимагатиме чимало часу, тому референдум може бути організований не раніше 2017 року.
Цей політичний маневр є спробою Ніколаса Мадуро консолідувати останні ресурси заради залишення при владі. У пошуках зовнішньої підтримки від союзників він здійснив візити до Ірану, Китаю, також відвідав президента Білорусі Олександра Лукашенка. Утім, потенціал відповідної допомоги недостатній для вирішення всіх економічних проблем сучасної Венесуели, тому Ніколасу Мадуро довелося всупереч власним ідеологічним уподобанням декларувати намір відновити дипломатичні відносини із США, які були розірвані ще за президентства Уго Чавеса.
Такий крок став неминучим після відновлення у травні 2016 року дипломатичних відносин між Кубою і США. Утім, цей вимушений крок Мадуро викликав критику з боку радикальних прихильників Уго Чавеса, які вважають, що дипломатичне представництво США у Венесуелі буде додатковою підтримкою для опозиції, яка намагається революційним способом змінити правлячий у Венесуелі режим. У будьякому разі системна криза цього режиму робить питання його падіння лише проблемою часу.
У випадку розпорошення сил опозиції, на що безумовно розраховує Ніколас Мадуро, він, скоріше за все, зможе відкласти термін проведення референдуму з вотуму недовіри. Але у випадку подальшого погіршення соціальнополітичної ситуації у Венесуелі не можна відкидати й інших варіантів розвитку подій. Зважаючи на латиноамериканський досвід змін політичних режимів, насамперед на думку приходить сценарій військового перевороту.
Свого часу Уго Чавес системно підійшов до заміни неблагонадійних до його режиму командувачів вищого і середнього рангу. Однак посилення системної кризи за часів правління Ніколаса Мадуро максимально загострило протиріччя між лівим і правим флангами у венесуельській армії. Поки що хаос повенесуельськи лише посилюється і відкриває будьякі сценарії свого розв’язання.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».