Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 03 Червень 2016 10:28

Казахстан на роздоріжжі

Rate this item
(0 votes)

У бе­рез­ні по­точ­но­го ро­ку в Ка­зах­ста­ні від­бу­ли­ся по­за­чер­го­ві пар­ла­мент­ські ви­бо­ри, про­ве­ден­ня яких обу­мов­лю­ва­ло­ся ба­жан­ням пре­зи­ден­та Нур­сул­та­на На­за­рба­єва за­стра­ху­ва­ти­ся від внут­ріш­ньо­по­лі­тич­ної не­ста­біль­но­сті. Від­ра­зу піс­ля ви­бо­рів вла­да взя­ла­ся за «не­по­пу­ляр­ні ре­фор­ми», які го­лов­ним чи­ном бу­ли зо­се­ре­дже­ні на ско­ро­чен­ні со­ці­аль­них ви­дат­ків та лі­бе­ра­лі­за­ції пра­вил еко­но­міч­но­го жит­тя.

У відповідь, починаючи з квітня поточного року, неухильно посилюється соціальнополітичне напруження в Казахстані. Безпосереднім приводом для масового невдоволення стало прийняття законодавства, яке дозволило продаж землі.
Це виявилося приводом для мобілізації протестних настроїв. Вони дуже швидко поширилися найбільшими містами країни. Епіцентром опозиційних настроїв стала колишня столиця Алмати, де відбулися найбільші антиурядові акції протесту.

Утім, не стала винятком і нова столиця країни — Астана, хоча вона досі вважалась оплотом бюрократії і цілковито лояльним до влади містом.
Реакція на протести президента Нурсултана Назарбаєва була майже миттєвою. Він звинуватив уряд у недоопрацюванні інформаційної кампанії роз’яснень необхідності реформ. Водночас казахський президент пообіцяв жорстко реагувати на будьякі безпорядки.
Взагалі заворушення в Казахстані, як свідчить недавня історія, стають знаковими для всього пострадянського простору. У грудні 1986 року з масових протестів проти заміни компартійного керівника Кунаєва на росіянина Колбіна саме з Алмати розпочалися соціальні заворушення, які за п’ять років зруйнували Радянський Союз. Саме тоді на провідні позиції в ієрархії влади в Казахстані виходить Нурсултан Назарбаєв.
Після розпаду СРСР йому вдалося досить швидко переорієнтувати Казахстан на світовий ринок. Республіка залучила чималі іноземні інвестиції у розвиток видобувної промисловості. Вже тоді було зрозуміло, що консолідувати багатонаціональне населення Казахстану можливо, лише створивши політичну націю.
Заради цього наприкінці ХХ століття столиця Казахстану була перенесена з південного міста Алмати до колишнього Целінограда, який став Астаною. Керівництво Казахстану намагалося проводити багатовекторну зовнішню політику, орієнтуючись не тільки на Росію, а й на Китай, США, Японію.
Високі прибутки від експорту корисних копалин перетворили Казахстан на одну з найбільш благополучних центральноазійських держав. Однак коливання цін на головні експортні товари Казахстану, скорочення прибутків від зовнішньої торгівлі, відтік іноземних інвесторів, проблеми з формуванням Євразійського економічного співтовариства й спровокували загострення соціальних протиріч.
Крім того, правляча еліта ніяк не відвикне від звички безконтрольно тринькати грошима наліво й направо, що особливо дратує населення за умов економічних негараздів. Поки що відкритим залишається питання, чи зможе влада уникнути повторення в Казахстані подій, які в 2005–2010 роках неодноразово шокували сусідні Узбекистан і Киргизстан, не кажучи вже про найбіднішу країну регіону Таджикистан.
Фактично Казахстан є геополітичним центром Центральної Азії. Його дестабілізація вливає на прикаспійський регіон, на сибірський регіон Росії, власне Центральну Азію та на мусульманські регіони Китаю. Тому у випадку можливого загострення внутрішньополітичного становища в Казахстані будуть задіяні військовополітичні механізми Шанхайської організації співробітництва, аби не допустити справжньої дестабілізації становища.
У найгірших прогнозах Казахстан уже ділять між собою Росія і Китай. Але, принаймні, на даному етапі кризи Москва і Пекін зацікавлені у збереженні між собою такої своєрідної «буферної» зони, адже дестабілізація Казахстану неодмінно відкриє доступ у регіон бойовикам «Ісламської держави» та інших радикальних терористичних угруповань. Тому Росія і Китай намагаються консолідувати зусилля, аби не допустити розвитку подій у Казахстані за найгіршими сценаріями.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».