Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Квiтень 2016 12:08

Корейська конфуціанська демократія

Rate this item
(0 votes)

13 квіт­ня 2016 ро­ку від­бу­ли­ся пар­ла­мент­ські ви­бо­ри у Рес­пуб­лі­ці Ко­рея. «Пів­ден­ні» ко­рей­ці оби­ра­ли три­ста де­пу­та­тів од­но­па­лат­но­го пар­ла­мен­ту. Дві тре­ти­ни де­пу­та­тів оби­раю­ть­ся за ма­жо­ри­тар­ни­ми окру­га­ми, од­на тре­ти­на — за пар­тій­ни­ми спис­ка­ми. За­зви­чай, у ма­жо­ри­тар­них окру­гах та­кож ви­су­ваю­ть­ся пар­тій­ні кан­ди­да­ти, то­му в ці­ло­му ре­зуль­та­ти ви­бо­рів чіт­ко від­дзер­ка­лю­ють по­лі­тич­ні сим­па­тії гро­ма­дян Рес­пуб­лі­ки Ко­рея.

Треба нагадати, що становлення стабільної південнокорейської конфуціанської моделі демократії відбувалося непросто. Після кровопролитної Корейської війни 1950–1953 років Республіка Корея (Південна Корея) стала на шлях вестернізації та модернізації. Однак цей шлях виявився дуже звивистим.

У 1960–1980 роках соціальнополітичні негаразди спровокували прихід до влади у Республіці Корея військових, які своїми специфічними методами визначили країні шлях розвитку. То були часи справжньої військової диктатури, мінімізації соціальних витрат, максимально ліберального ставлення до ринкових відносин.
Зважаючи на залізну суспільну дисципліну у Південній Кореї, низка японських корпорацій у цей час перевела туди своє виробництво, виграючи від дешевшої, ніж японська, корейської робочої сили. Утім, працююча на півдні Корейського півострова економіка стала разючою відмінністю від катастрофічного економічного становища у Корейській НародноДемократичній Республіці.
Вагомі економічні здобутки посилили позиції середнього класу у політичному житті Республіки Корея. Зрештою, на початку 90х військові відійшли від влади, передавши її цивільним політикам. Щоправда, ніякої люстрації у Кореї не відбулося, тому діти колишніх військових диктаторів, винних у систематичному порушенні прав людини, наразі залишаються в політичному житті Республіки Корея.
Тоді ж, у 90х роках вималювалась ідеологічно різноманітна партійна система. Абстрагуючись від оригінальних корейських назв партій, зауважимо, що в парламенті країни представлений увесь ідеологічний спектр. Ідеться про консерваторів, ліберальних демократів, соціалістів, націоналістів, які мають досить відмінні позиції щодо актуальних питань внутрішньої і зовнішньої політики Республіки Корея.
Зокрема, гострим питанням цьогорічної виборчої кампанії було продовження максимально ліберального економічного курсу, який дорого коштує не лише найбіднішим корейцям, а й представникам середнього класу. Результати виборів 13 квітня поточного року засвідчили факт приблизної рівноваги між консерваторами та лібералами — з одного боку, та соціалістами й націоналістами — з іншого. Імовірніше, консерватори та ліберали в коаліції спроможуться продовжити неоліберальний економічний курс.
Більш помітними є розбіжності між корейськими політичними силами щодо зовнішньої політики. Крайні націоналісти в політичному спектрі Республіки Корея у відповідь на ядерні випробування, проведені Корейською НародноДемократичною Республікою, пропонують створити власну атомну бомбу. Але цю «оригінальну» пропозицію не підтримує більшість політичних сил країни, яка вважає, що нейтралізувати виклик Північної Кореї можливо лише за рахунок більш надійного військовополітичного союзу зі США. Причому, після північнокорейських ядерних випробувань реалістичнішим виглядає владний трикутник «США — Республіка Корея — Японія».
Принаймні, результат нинішніх парламентських виборів у Республіці Корея підтвердив стабільність її конфуціанської моделі демократії із західною специфікою. Південним корейцям, так само, як і японцям, удалося поєднати західну модель модернізації економіки і суспільних структур із традиційними конфуціанськими нормами колективізму та спільної відповідальності за долю країни. Тому не варто очікувати на радикальні зміни у внутрішній і зовнішній політиці країни.
Це означає, що буде продовжена конфронтаційна риторика з режимом КНДР, адже досі відсутня реалістична модель вирішення корейського питання, тобто об’єднання Південної і Північної Кореї. На відміну від ФРН і НДР часів холодної війни, надто відрізняються суспільні моделі Республіки Корея і КНДР, аби відносно безболісно пережити національне об’єднання.
Північнокорейський режим чучхе — опори на власні сили — надто несхожий на південнокорейську модель оптимального поєднання індивідуальної ринкової ініціативи і колективної відповідальності. Крім того, серйозні економічні проблеми, які переживає нині Республіка Корея, також не дають достатніх ресурсів, аби радикально об’єднати економіки двох корейських держав. Тож збереження статускво наразі виглядає оптимальним варіантом.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».