Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Квiтень 2016 11:39

Китайсько-американський діалог з ускладненням

Rate this item
(0 votes)

Дня­ми ки­тай­ський лі­дер Сі Цзінь­пін від­ві­дав США. Без­по­се­ред­нім при­во­дом для йо­го ві­зи­ту бу­ла участь у са­мі­ті з пи­тань ядер­ної без­пе­ки. При­сут­ність на цьо­му за­хо­ді Сі Цзінь­пі­на бу­ла осо­бли­во ре­зо­нанс­ною, зва­жа­ючи на бой­кот са­мі­ту Во­ло­ди­ми­ром Пу­ті­ним. Тим са­мим Ки­тай укот­ре до­вів, що для ньо­го нор­маль­ні від­но­си­ни із США важ­ли­ві­ші за фор­маль­ний «со­юз» із Ро­сією.

Китайці стурбовані непростими відносинами із США. Останнім часом вагомим фактором для їхнього ускладнення стали проблеми спірних з Японією островів у СхідноКитайському морі. Сполучені Штати різко виступили проти спроб Китаю максимально посилити свою військовоморську присутність також у районі спірних островів архіпелагу Спратлі.
Сі Цзіньпін закликав до взаємної поваги інтересів із США.

Він також продемонстрував готовність визнати перемогу демократичних сил на Тайвані, але попередив США від підтримки ідеї офіційного проголошення незалежності Тайваню. Також сторони не знайшли спільної позиції у питанні захисту прав людини у Китаї. Зокрема, йдеться про становище в Тибеті та СінцзянУйгурському автономному районі Китаю.
Пекін продовжує наполягати на відокремленні питань прав людини від конкретики бізнесового співробітництва із США. Правда, робити це було непросто з адміністрацією Барака Обами, але найбільше стурбованості у Пекіні викликає перебіг цьогорічної президентської кампанії у США.
Провідні кандидати на висування від Демократичної партії (Хілларі Клінтон) та Республіканської партії (Дональд Трамп) виступають із різкою критикою Китаю. Поки що різкішу антикитайську позицію займає Хілларі Клінтон. Утім, від неї не відстає й Дональд Трамп.
У Пекіні стурбовані тим, що американські еліти дедалі частіше «призначають» Китай на роль головного суперника Америки. Китайці як можуть від такої честі відмовляються. Правда, чим більш інтенсивними є американськокитайські відносини у всіх сферах, тим більше проблем об’єктивно виникає.
Новітній історичний досвід переконує китайців, що всі новообрані американські президенти розпочинали з досить різкої антикитайської риторики. Але дуже швидко прагматика повсякденної практики співробітництва вимагає нормалізації та конструктиву. Немає підстав, принаймні поки що, вважати, що буде інакше після того, як Барака Обаму у Білому домі змінить новий президент США.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».