Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Березень 2016 10:50

Політичні випробування для Німеччини

Rate this item
(0 votes)

Фе­де­ра­тив­ний по­лі­тич­ний ус­трій Ні­меч­чи­ни ро­бить мак­си­маль­но склад­ною за­галь­ну кар­ти­ну по­лі­тич­но­го жит­тя. Кож­на з 16 фе­де­раль­них зе­мель має влас­ний зе­мель­ний пар­ла­мент — ланд­таг, до яко­го оби­раю­ть­ся де­пу­та­ти, кот­рі фор­му­ють зе­мель­ний уряд. За­леж­но від кіль­ко­сті на­се­лен­ня тієї чи ін­шої фе­де­раль­ної зем­лі во­ни ма­ють різ­не пред­став­лен­ня у верх­ній па­ла­ті пар­ла­мен­ту — бун­дес­ра­ті (ра­ді зе­мель). Жо­ден фе­де­раль­ний за­кон не мо­же бу­ти за­твер­дже­ний без санк­ції бун­дес­ра­ту, то­му від роз­ста­нов­ки сил на зе­мель­но­му рів­ні за­ле­жить під­трим­ка іні­ці­атив фе­де­раль­но­го уря­ду.

Внаслідок цього частим явищем останнього десятиліття політичної історії ФРН стали великі коаліції, які гарантують підтримку федеральному уряду не лише у нижній палаті парламенту — бундестазі, а й у бундесраті. У ландтагах багатьох федеральних земель створено відповідні великі коаліції з партій, які представлені у бундестазі.
Варіантів таких коаліцій є достатньо багато. Це і аналог коаліції соціал-демократів і християнських демократів, який до виборів бундестагу, запланованих на вересень 2017 року, залишається при владі на федеральному рівні. У деяких землях правлять коаліції соціал-демократів і Партії зелених, християнських демократів і зелених. А в Бранденбурзі править навіть коаліція соціал-демократів і Лівої партії. Показово, що у деяких ландтагах представлені партії, які не подолали п’ятивідсоткового бар’єру на виборах 2013 року до бундестагу.
Утім, відтоді політичне життя ФРН було дуже бурхливим і з’явилися нові політичні сили, головним чином на правому фланзі політики. Насамперед ідеться про партію «Альтернатива для Німеччини», якій у 2013 році не вистачило декількох тисяч голосів для представництва у бундестазі.
Набирає підтримку й популістський антиемігрантський громадянський проект «Патріоти Європи проти ісламізації Німеччини» (за німецькою абревіатурою — ПЕГІДА). Обидві ці партії вимагають негайної відставки Ангели Меркель та виборів бундестагу вже у 2016 році. Але ці амбіції залежать від результату виборів у низці федеральних земель, які відбудуться навесні поточного року.
Перші із запланованих виборів відбулися 6 березня 2016 року у землі Гессен. Ці вибори є першим серйозним випробуванням для Ангели Меркель від часу початку кризи з біженцями. Наразі правляча коаліція у цій федеральній землі складається з християнських демократів та їхнього молодшого партнера — Партії зелених.
Ангела Меркель розраховує на непоганий результат традиційних партій включно із соціал-демократами, зеленими, вільними демократами. Це дасть можливість після виборів у Гессені вести гнучкі переговори про створення нової правлячої коаліції у цій федеральній землі, зрозуміло, за участі християнських демократів. Адже лише такий варіант дасть можливість зберегти баланс сил у бундесраті, а отже, й у плановому порядку провести вибори бундестагу 18 вересня 2017 року. Аварійні сценарії розвитку подій німецькі політологи поки що не розглядають.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».