Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Лютий 2016 10:41

Латиноамериканські пасторські візити

Rate this item
(0 votes)

На по­точ­но­му тиж­ні Па­па Рим­ський Фран­циск по­бу­вав у Мек­си­ці. Це на­ра­зі най­біль­ша ка­то­лиць­ка кра­їна у сві­ті. У ка­то­ли­ків три­ває Ве­ли­кий піст — час ос­мис­лен­ня бут­тя. Сим­во­ліч­но, що в цей же час Пат­рі­арх Ки­ри­ло від­ві­дує та­кож низ­ку ла­ти­но­аме­ри­кан­ських кра­їн — Ку­бу, Бра­зи­лію, Па­ра­гвай. 
Утім, у цен­трі об­го­во­рен­ня за­со­бів ма­со­вої ін­фор­ма­ції за­ли­шаю­ть­ся ре­зуль­та­ти зу­стрі­чі, яка від­бу­ла­ся 12 лю­то­го 2016 ро­ку в аеро­пор­ту Га­ва­ни між Па­пою Рим­ським Фран­цис­ком і Пат­рі­ар­хом Ро­сій­ської пра­во­слав­ної церк­ви Ки­ри­лом.

Аналітики церковних справ вважають, що безпосереднім стимулом до їхньої першої зустрічі стали криваві події на Близькому Сході. Зокрема, від часу початку сирійської війни у 2011 році Ватикан і РПЦ досить часто засуджували в унісон дії радикальних ісламістів, які дуже активно «звільняють» Близький Схід від християнського духовного спадку. Відтоді на територіях, захоплених бойовиками «Ісламської держави Іраку і Леванту», фактично не залишилося християнських храмів, не кажучи вже про самих християн.
Такий апокаліптичний розвиток подій сприяв відновленню діалогу Ватикану і РПЦ щодо інших непростих проблем їхніх офіційних відносин. Непростим і донині залишається екуменічний діалог, тобто спроби знайти порозуміння між усіма гілками християнських церков. Утім, РПЦ намагається налагодити діалог із Ватиканом у рамках підготовки до загальноправославного собору, який улітку поточного року скликає Константинопольський патріарх.
Серед неврегульованих питань залишається ситуація з розколом православних церков в Україні. Зрозуміло, що вирішити всі проблеми між Ватиканом і РПЦ, які накопичувалися від 1054 року, тобто часу офіційного розколу на католиків і православних, за одну зустріч неможливо. Позитивним можна вважати сам факт зустрічі. Але конструктивний діалог потребує продовження.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».