Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Лютий 2016 11:31

Геополітична складова ціни на нафту

Rate this item
(0 votes)

Ці­на на наф­ту па­дає і стри­бає, але фун­да­мен­таль­ні пе­ред­умо­ви на наф­то­во­му рин­ку не змі­ни­лись, і ці­на не бу­де рос­ти, ос­кіль­ки «во­на опи­ни­лась у за­руч­ни­ках гео­по­лі­ти­ки», — на­пи­сав у «Фай­нен­шел Таймс» ві­до­мий екс­перт з наф­то­вих проб­лем Де­ні­ел Єр­гін.

Ціна на нафту зросла трохи більш як 31 долар наступного дня після повідомлення керівника Європейського центрального банку Маріо Драгі, який згадав, що можлива монетарна стимуляція в зоні євро.
На ціну нафти вплинула також інформація про напади на нафтові поля в Лівії та сильні морози по обидва боки Атлантики. Це все змусило частину інвесторів припинити гру на пониження ціни на нафту, пояснив «Уолл-Стріт Джорнел». Підвищення ціни на нафту призвело до підвищення вартості рубля на московській біржі.

Відомий знавець нафтового ринку і лауреат премії Пулітцера за книгу «Сланець: епічна боротьба за нафту, гроші і владу» Деніел Єргін попереджає, що ціна на нафту знову падатиме. «Геополітика і глобальні економічні інтереси керують тепер ринком нафти», — підкреслює автор.
Чергове зниження ціни на нафту, яка втрачає вартість уже кільканадцять місяців з огляду на підвищену пропозицію, буде викликане підписанням договору з Іраном, який після скасування ембарго викине на ринок колосальну кількість нафти і газу.
Ринок дуже здивований, бо ніхто не сподівався такого швидкого підписання договору з Тегераном. Його було прискорено, бо «Захід хотів збільшити підтримку для поміркованого іранського президента Хассана Рохані», — пише Єргін.
Ціну на нафту міг би стабілізувати ОПЕК, знизивши ліміт її видобутку, як було під час нафтових криз у 1986 і 1998 роках. «На цей раз геополітичні міркування не дозволяють цього. Саудівська Аравія та інші країни Перської затоки бояться, аби Іран не посів домінуючої позиції на всьому Близькому Сході», — зазначає Єргін.
«Останньою справою, на яку можуть погодитися країни Перської затоки, може бути обмеження їх власного видобутку нафти, бо воно означатиме звільнення місця для збільшеного експорту з Ірану»,— додає експерт.
Пропозиція нафти на ринку зростає в період, коли з’явилася стурбованість за стан економіки Китаю, що переживає серйозні структурні проблеми. Пекін може обмежити імпорт сировини, і тоді збільшиться пропозиція нафти на ринку, що «матиме колосальне значення для світової економіки». Наступна причина зниження ціни на нафту — це сильний курс долара (в якому визначається ціна сировини): коли долар іде вгору, ціна на нафту падає, пояснює експерт.
Підняти ціну на нафту можуть дії Росії та інших виробників, чиї економіки «руйнуються» дуже низькими цінами на нафту. Але досі ці країни відмовлялись обмежувати видобуток, а ОПЕК вирішив не зменшувати власного видобутку, якщо цього не зроблять його конкуренти», — заявив Єргін.
На разі ніщо не свідчить про можливість такого рішення, а міністр фінансів Ірану Алі Тейєбнія назвав нинішню ситуацію «тотальною війною» за участь у ринку нафти.
І кінця цій війні не видно. На економічному форумі у Давосі шеф саудівського нафтового гіганта Арамко сказав, що його країна не обмежить експорту своєї нафти, «щоб не звільнити місце на ринку для суперників».
Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».