Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Грудень 2015 23:40

Бізнес і клімат

Rate this item
(0 votes)

Бер­лін хо­че не тіль­ки за­по­біг­ти клі­ма­тич­ним змі­нам на пла­не­ті, а й на­да­ти до­дат­ко­во­го ім­пуль­су для екс­пор­ту про­дук­ції ні­мець­ких під­при­ємств у га­лу­зі тех­но­ло­гії охо­ро­ни до­вкіл­ля, вва­жа­ють екс­пер­ти. Ін­те­рес Бер­лі­на по­ля­гає в то­му, щоб най­біль­ші еко­но­мі­ки сві­ту, які кон­ку­ру­ють з ні­мець­кою еко­но­мі­кою, над­то за­леж­ною від екс­пор­ту, під­три­ма­ли йо­го клі­ма­тич­ну по­лі­ти­ку, яку він ре­алі­зує від 90-х ро­ків ХХ сто­літ­тя.

Шляхом глобальної редукції емісії Німеччина хоче запобігти глобальним проблемам, викликаним змінами клімату і, водночас, створити стимули для експорту німецьких підприємств у галузі охорони довкілля.
Дипломатичні маневри Німеччини навколо кліматичного саміту в Парижі розпочались уже у 2014 році. У березні того року Німеччина підписала з Францією договір про співпрацю у справі кліматичної політики і кліматичного саміту у 2015 році. На форумі ЄС Берлін підтримував найвищу з обговорюваних величину скорочення емісії в ЄС до 2030 року на рівні щонайменше 40% — остаточно цей показник Європейська Рада прийняла у жовтні 2014 року, і з таким мандатом члени ЄС поїхали в Париж.

У 2015 році Німеччина, яка головувала у групі G7, домоглася ухвалення декларації, згідно з якою члени групи зобов’язалися прийняти юридично правомочний договір на Паризькій конференції, який гарантує утримання росту температури не нижче 2 градусів за Цельсієм та декарбонізацію своїх економік до кінця століття. Німеччина, як і Євросоюз, підтримала цей договір.
Новий кліматичний договір має покінчити з попереднім поділом на промислові держави, які в попередньому періоді мали редукувати емісію, і держави, що розвиваються, в тому числі Китай та Індія, які не мусили її скорочувати. Берлін хоче, щоб африканські держави підтримували німецькі переговорні постулати взамін фінансової допомоги. Метою уряду є збільшення ресурсів на кліматичну політику у країнах, що розвиваються, до 4 мільярдів щорічно до 2020 року та збільшення кредитування з державного банку KfW.
Крім того, Німеччина нагадуватиме про необхідність підтримки провідними промисловими країнами бідних країн у боротьбі з глобальним потеплінням в обсязі 100 мільярдів доларів щорічно від 2020 року — такі постулати прийнято під час кліматичної конференції у Копенгагені у 2009 році та підтверджено на минулорічному саміті G7.
Під час конференції в Парижі Німеччина заявила, що виділить до 2020 року 3 мільярди євро на розвиток відновлювальних джерел енергії в Африці та 1,1 млрд доларів — на захист тропічних лісів. Ці дії мають не тільки підштовхнути країни, що розвиваються, до порозуміння, а й водночас відповідають меті німецької політики розвитку, на яку щорічно виділяється 13 мільярдів євро.
Щоб бути справжнім лідером кліматичної політики, Берлін мусить реалізовувати цілі кліматичної політики у країні. Але, як вважається, це нелегке завдання, бо у 2011–2013 роках емісія тепличних газів у ФРН зростала. Так відбувалося, передовсім, через збільшення споживання вугілля в електроенергетиці.
Цей тренд перервався у 2014-му. У грудні минулого року уряд ухвалив стратегію редукції емісії, згідно з якою емісія тепличних газів у Німеччині має знизитися на 40% порівняно з 1990 роком. Це означає необхідність зменшення емісії приблизно на 20% протягом найближчих п’яти років.
На реалізацію своєї стратегії німецький уряд виділив додаткові квоти з федерального бюджету на термомодернізацію будинків та визначив цілі редукції емісії в електроенергетичному секторі, транспорті чи використанні відходів. Спроба закриття найстаріших електростанцій на бурому вугіллі у поточному році завершилася невдачею, і після протестів уряд створив так званий резерв потужності, а на практиці це означає, що споживачі струму мусять оплачувати перебування в готовності вугільних електростанцій до виробництва, щоб вони не здійснювали емісію СО2.
У подальшій перспективі відмова від вугільної енергетики стане необхідною, якщо Німеччина реалізуватиме план редукції емісії на 80–95% до 2050 року. За тиждень до початку кліматичної конференції міністр охорони довкілля оголосила, що нинішній уряд представить план відмови Німеччини від вугільної енергетики протягом 20–25 років. Водночас Німеччина залишається одним із найбільших емітентів тепличних газів у ЄС у перерахунку на одного мешканця. Берлін також захищає окремі сегменти машинобудівної промисловості, а на форумі ЄС послідовно лобіює норми регуляції, які не зашкодять продажу найбільш емісійних німецьких легкових автомобілів.
Зрозуміло, що за певний, навіть тривалий період Берлін збирається заробляти на кліматичній політиці. Стратегія енергетичної трансформації і будівництво беземісійної економіки для Німеччини є методом промоції країни і пошуком нового напряму виробництва й експорту. Вже нині Німеччина має найбільшу у світі частку в торгівлі товарами і послугами в галузі охорони довкілля і клімату, а німецька політика розвитку становить підтримку для економіки.
У рамках проектів розвитку за участю німецьких фірм держава бере на себе ризик і кошти виходу з новими виробами на ринки країн, які розвиваються. Через кліматичну політику Німеччина будує імідж країни, яка дбає про середовище і пропонує інноваційні продукти.
Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».