Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Листопад 2015 01:47

Глобальні проблеми «Великої Двадцятки»

Rate this item
(0 votes)

15–16 лис­то­па­да 2015 ро­ку у ту­рець­кій про­він­ції Ан­та­лія, а са­ме у ку­рорт­но­му міс­ті Бе­лек, від­був­ся са­міт лі­де­рів кра­їн — чле­нів «ве­ли­кої двад­цят­ки». На­га­да­ємо, що ці дип­ло­ма­тич­ні за­хо­ди про­хо­дять що­річ­но по­чи­на­ючи з осе­ні 2009 ро­ку. То­ді ще на са­мо­му по­чат­ку сві­то­вої еко­но­міч­ної кри­зи кра­їни «ве­ли­кої сім­ки» — США, Ка­на­да, Ні­меч­чи­на, Ве­ли­ка Бри­та­нія, Іта­лія, Фран­ція, Япо­нія, а та­кож Ро­сія за­про­по­ну­ва­ли ін­шим кра­їнам, які ма­ють сут­тє­вий вплив на стан сві­то­вої еко­но­мі­ки, по­го­джу­ва­ти спіль­ні дії.

Йдеться про такі країни, як Австралія, Бразилія, Індія, Китай, Туреччина, Малайзія, Індонезія, Аргентина, Мексика, Саудівська Аравія, Республіка Корея та Південно-Африканська Республіка, які сумарно контролюють до двох третин світового валового продукту. Як бачимо, ці країни презентують усі існуючі локальні цивілізації та континенти.
У сенсі впливу на світову політику «велику двадцятку» можна вважати своєрідною директорією Організацій Об’єднаних Націй. У цьому плані це об’єднання є можливою моделлю для реформування ООН, бо «велика двадцятка» є, так би мовити, безполюсною структурою, де поки що не формалізувалася політична ієрархія.

Звичайно, у «великій двадцятці» солідарно представлені країни «великої сімки», стараються консолідуватися навколо спільних інтересів країни БРІКС, солідарно намагаються виступати провідні азійські, латиноамериканські та африканські учасники двадцятки.
Однак шість попередніх самітів «великої двадцятки» не залишили ілюзій щодо її особливої дієздатності. Надто серйозні протиріччя роз’єднують її членів майже так само потужно, як і спільні інтереси. Насамперед ці інтереси стосуються побажань стимулювати вихід світової економіки з кризи.
Проте не менш серйозними є розбіжності щодо способу здійснити таке диво. Існуючі протиріччя, зокрема, проявляються у питанні ціни нової угоди щодо запобігання кліматичним змінам, яка має замінити Кіотський протокол. Так, Китай, Індія, Бразилія, ПАР не в захваті від намагань перекласти на так звані нові індустріальні держави більшу частину тягаря з підвищення екологічних стандартів виробництва.
Загалом попередньо на порядку денному зустрічі «великої двадцятки» були питання стану світової економіки, підготовки до запланованого на кінець листопада саміту з питань зміни клімату. За кулісами саміту пропонувалося розглянути інші актуальні міжнародні проблеми включно з українською кризою. Але терористичні атаки, які напередодні саміту «великої двадцятки» відбулися в Парижі, внесли серйозні корективи до порядку денного.
З міркувань безпеки саміт пропустив президент Франції Франсуа Олланд. Тема протидії тероризму стала провідною на цьому саміті. Утім, знову не вдалося створити справжні перепони на шляху фінансових потоків, які йдуть до терористів через офшорні зони.
Цьогорічний саміт «великої двадцятки», які і попередні аналогічні зустрічі, завершився гучною спільною декларацією. Проблема тільки у тому, що немає справжніх зобов’язань країн — членів «великої двадцятки» послідовно виконувати ухвалені рішення. Тому глобальні проблеми, з якими намагається впоратися «велика двадцятка», на ділі стали системними проблемами для цього дипломатичного формату.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».