Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Жовтень 2015 21:06

Бразилія: розвінчання міфів

Rate this item
(0 votes)

Спро­ба ім­піч­мен­ту пре­зи­ден­та Бра­зи­лії Діл­ми Рус­сефф — це сум­ний фі­нал ве­ли­ких на­дій, роз­бу­дже­них ви­бо­ром її по­пе­ред­ни­ка — Лу­ли да Сіл­ви.

Доказів вини владних партій опозиція має більш ніж достатньо. Формальним приводом для її пропозиції про усунення керівника держави від влади стали фальшування статистики публічних фінансів за 2014 рік. Статистика занижувала реальний державний дефіцит, щоб уникнути паніки на фінансових ринках при одночасному збільшенні соціальних субвенцій попри значне гальмування економіки. Інакше кажучи — грецький сценарій.
Але значно серйознішими є звинувачення на адресу безпосереднього оточення президента та членів уряду, які стосуються корупції. Їх висунула група незалежних прокурорів зі штату Парана.

«Лула і його соратники не сподівалися, що ці молоді слідчі наважаться на таку ініціативу. Це добре свідчить про бразильську правоохоронну систему, вона — джерело надії. До в’язниць потрапляють голови найбільших державних концернів, чого у нас ще ніколи не було», — заявив у бесіді з журналістами Драузіо Варелла, відомий автор книжок про тюремну систему і корупцію в Бразилії, а також лікар із Сан-Пауло.
Жертвою розслідування стала майже вся еліта заснованої Лулою Партії праці (ПП) на чолі з її скарбником (чи сином колишнього президента) Жоао Ваккарі, засудженим до 15 років ув’язнення. Звинувачення висунуто також проти голови парламенту Едуарда Куньї, члена Партії демократичного руху (ПДР), яка входить до складу правлячої коаліції. Він узяв хабар вартістю 5 мільйонів доларів у рамках контрактів, підписаних нафтовим концерном «Петробрас».
На думку слідчих, загальна сума майнової користі, отриманої політиками за надання контрактів «Петробрасом», перевищує 5 мільярдів доларів. Хабарі давали у 2004–2014 роках, а отже — вже через рік після приходу Лули до влади. Гірше того, сама Руссефф була безпосередньо відповідальною за нагляд за «Петробрасом» у період найбільших корупційних скандалів. Досі, щоправда, самому Лулі не доведено отримання хабарів у рамках скандалів, пов’язаних з «Петробрасом», але федеральна поліція звинуватила його у посередництві в інших корупційних аферах, у тому числі надання вигідних контрактів будівельному концерну «Одебрехт».
«На межі бізнесу і публічної влади у Бразилії продовжує діяти багато великих публічних підприємств. Це релікт після періоду форсованої індустріалізації з участю держави, яка була започаткована ще президентом Жоселіно Кубічеком на межі 50–60 років минулого століття. Така ситуація відкриває великі можливості для корупції, бо для ведення бізнесу у Бразилії потрібно дуже багато різних дозволів, роль адміністрації в економіці залишається великою», — вважає Мартін Друлерс, директор Інституту Латинської Америки у Французькій академії наук CNRS.
Прихід Лули на посаду президента 1 січня 2003 року супроводжувався величезними сподіваннями. «Ніколи в історії Бразилії президент не мав такого авторитету і такої влади», — вважає Драузіо Варелла.
Протягом восьми років його правління економічна кон’юнктура була надзвичайно сприятливою для розвитку. Бразилія потроїла експорт таких сировинних товарів, як соя і руди металів. Тоді здавалось, що Китай купить будь-яку кількість бразильських товарів і за добру ціну.
Лула, до обрання на посаду президента лідер профспілок, мав дуже розвинене відчуття настроїв суспільства і використав додаткові ресурси на розбудову мережі соціальної підтримки, передовсім, для найбідніших родин.
«Завдяки йому кількість осіб, які проживають у злиднях, знизилася з 90 до 60 мільйонів. Це велике досягнення», — підкреслює Друлерс (у Бразилії проживає трохи більш як 200 мільйонів населення).
Утім, Лула не використав сприятливої кон’юнктури для проведення структурних реформ, які б дозволили диверсифікувати бразильську економіку. Дорожня і енергетична інфраструктури не були розбудовані і модернізовані, система пенсійного забезпечення залишилася без змін. І нині, коли Китай перестав масово купувати бразильську сировину, а міжнародна економічна кон’юнктура пропала, Бразилія знову пішла в піке. У нинішньому році національний дохід впаде на 4%, інфляція сягне 10, бюджетний дефіцит (той, справжній) перевищує 9% ВВП. Standard & Poor’s знизив оцінку бразильських цінних паперів до сміттєвого рівня.
«Мрія про Бразилію як велику економіку, стовп групи БРІКС, закінчилася. Лула не ввійде в історію, як Ерхард з Південної Америки — політик, який змінив країну, в якій керував», — вважає Драузіо Варелла.
«Сигнали про поширення загальної корупції правлячих еліт з’явилися вже у 2005 році. Тоді вибухнув скандал «куплених голосів» у правлячій коаліції. Лула, завдяки харизмі та винятково добрим економічним результатам, вийшов зі скандалу без втрат і через рік повторно виграв вибори.
Та вже тоді він був змушений відсунути від себе багатьох співпрацівників. На їхнє місце прийшли люди формату Ділми Руссефф, яка насправді не є політиком, а більш-менш справним адміністратором», — вважає Мартін Друлерс.
Нині ситуація зовсім інша. Щоб рятувати свою шкіру і своїх найближчих співпрацівників, Лула останнім часом ввів у кабінет Руссефф найбільш довірених людей. Колишній профспілковий лідер навіть мріє про участь у президентських виборах 2018 року. Але сумнівно, щоб йому вдалося знову завоювати найвищу посаду в державі. Бразилія мусить знайти зовсім іншого, чесного керівника, якщо хоче повною мірою проявити свій величезний потенціал.
Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».