Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Жовтень 2015 21:03

Чи повернуться продуктові картки?

Rate this item
(0 votes)

Ро­сі­яни де­да­лі біль­ше від­чу­ва­ють кри­зу. Близь­ко 23 міль­йо­нів осіб жи­вуть ниж­че від рів­ня бід­ності — на 3 міль­йо­ни біль­ше, ніж рік то­му. Дійш­ло до то­го, що Кремль хо­че за­про­ва­ди­ти про­дук­то­ві карт­ки. Си­ту­ація, пев­но, му­сить бу­ти ду­же сер­йоз­ною, ос­кіль­ки ро­сій­ський уряд роз­гля­дає мож­ли­вість та­ко­го рі­шен­ня.

«Проект підтримки найбідніших росіян підготувало російське міністерство промисловості і торгівлі. План передбачає допомогу у два етапи. З 2016 року в окремих магазинах запровадять спеціальні талони, які дозволяють закуповувати певні види продуктів. На другому етапі, передбаченому на 2018-2020 роки, планується створення спеціальних пунктів харчування для найбідніших», — пояснює Центр Східної Європи Варшавського університету.

«Це ганьба. Картки на їжу, на бензин. Ми це пережили і соромимось цього періоду. Росіяни також будуть соромитися», — говорить колишній посол Польщі в Росії Станіслав Цьосек. Аналітики зазначають, що запровадження продуктових карток — це лише пропозиція. Побачимо, як вона втілюватиметься в життя. Можна вважати, що це буде радше форма соціальної підтримки найбідніших, які не можуть купити основних продуктів харчування, а не спосіб регламентації товарів, як це було у воєнний період.
Знаючи контент російських медіа, можна не сумніватися, що вони подадуть це як турботу держави про громадян, а не як серйозну економічну проблему. Деталі можливого запровадження системи продуктових карток будуть незабаром опубліковані.
Звичайні громадяни шукають домашні методи боротьби з кризою — розвивають також чорний ринок, де люди нелегально торгують продуктами, які підпадають під ембарго. Багато є тих, які заощаджують на придбанні овочів і на вільному клаптику землі обробляють грядки з морквою, картоплею чи капустою.
Результати опитувань Profi Online Research показали, що росіяни заощаджують на всьому. Найменше витрачають на солодощі, сири і м’ясо. Менше вони схильні заощаджувати на печиві, тютюні, алкоголі і споживчих товарах для немовлят. Також менше купують одяг, господарські товари та побутову хімію.
Крім того, з опитувань, проведених російською соціологічною службою, випливає, що кризу 2015 року росіяни відчувають набагато болісніше, ніж шість років тому. Головними способами заощадження є заміна дорогих марок дешевшими відповідниками, накопичення запасів і так звані закупівлі на «чорний день» у великих обсягах. Якщо хтось уже тривалий час планував купівлю автомобіля чи його ремонт, то ймовірно, що в цьому році витратить ці кошти на щось важливіше і більш потрібне.
З липня 2014 року в Росії інфляція зросла на 15,6%, тоді як реальна зарплата впала на 9,2%. Багато росіян різко обмежили витрати на відпочинок і розваги. Зменшилися витрати на дорогий алкоголь, їжу та одяг.
За даними Яндексу, росіяни протягом місяця 1,6 тисячі разів «вбили» у пошук фразу: «Як зробити мацарелу домашнім способом». Перед встановленням санкцій таких запитань було удвічі менше. У середньому 436 разів за місяць росіяни вписували також питання про вироблення італійського пармезану вдома. Їх було уп’ятеро більше, ніж за аналогічний період 2014 року. Яндекс інформував, що росіяни шукають також способів, як домашніми методами створити аналог іспанської шинки серрано чи італійської пармської. Від російської ощадливості потерпає також туристична галузь: росіяни дедалі менше хочуть подорожувати за кордон.
Криза і падіння вартості рубля змусили частину росіян відмовитися від закордонних відпусток, а російські турагенції вважають минулий сезон одним із найгірших упродовж останніх років.
Як пише портал News.mail, кількість російських туристів за кордоном у першому кварталі 2015 року знизилася на 40% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Найбільше росіяни заощадили на відпочинку у Тунісі та Індонезії — там кількість туристів зі Сходу зменшилася на понад 90%. Єдиною країною, яку відвідало більше російських туристів, була Румунія.
Експерти Центру східних досліджень зазначають, що через скорочення бюджетних витрат на службу охорони здоров’я закриваються окремі медичні установи, доступ до лікарів і обстежень ускладнюється, особливо для мешканців провінції. З самого початку минулого року суттєво подорожчали також ліки, що особливо вдарило по літніх і хворих людях.
За останніми статистичними даними Росстату, у серпні в Росії було 4,1 мільйона безробітних. Рівень безробіття не надто збільшився і нині перевищує 5%, а офіційна статистика не передає серйозності ситуації. Через кризу багато промислових підприємств відправили працівників у неоплачувані відпустки або скоротили їм тривалість робочого тижня, що, безумовно, впливає на заробіток.
Це підтверджують також дані, які публікують медіа, а з них випливає, що з січня до червня 2015 року російські фірми зареєстрували 189 робітничих протестів — на 45% більше, ніж роком раніше. Весь час також знижуються зарплати. Середня винагорода за працю у серпні була на 6% нижча, ніж у липні. Середня зарплата в Росії становить 31870 рублів (приблизно 500 доларів) і була нижчою на 9,8% порівняно з аналогічним періодом минулого року.
Нижче порогу бідності у першому кварталі жили 22,9 мільйона росіян — на три мільйони більше, ніж рік тому. Порогом бідності в Росії нині вважається сума 9662 рублі в місяць (приблизно 110 доларів) порівняно з 7688 рублями рік тому (до 100 доларів).
Погіршення економічної ситуації в Росії впливає на погіршення настроїв її громадян: показники матеріального задоволення росіян зменшилися з 71% у серпні 2014-го до 66% у серпні 2015 року — це випливає з даних Російського центру вивчення громадської думки. Російська газета «Известия» інформує, що понад половина росіян (62%) скаржиться на зниження зарплат. Газета посилається на дослідження Profi Online Research, згідно з яким під час попередньої кризи у 2009 році скорочення зарплат відчули 44% росіян.
24% громадян РФ бояться втратити роботу (у 2009 таких було 12%), 40% опитаних зауважили відсутність окремих товарів (у 2009 році їх було 13%), а 42% у зв’язку з кризою не можуть взяти кредит (у 2009 році — 17%). У дослідженнях Profi Online Research взяли участь 3 тисячі респондентів.
Кремль намагається спрямувати зростаюче невдоволення суспільства на зовнішніх ворогів. За опцією влади криза у Росії і погіршення рівня життя громадян цілковито викликані діями Заходу, під яким розуміється США і Євросоюз, що запровадили санкції і намагаються ослабити Росію. Те, що відбувається в Росії в економічній сфері, у проурядових медіа показується як наслідок діяльності зовнішніх ворогів.
Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».