Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Жовтень 2015 21:00

Транстихоокеанське партнерство США

Rate this item
(0 votes)

26 жовтня 2015 року відбувся візит до США президента Індонезії Джоко Відодо. Насамперед, його переговори з президентом США Бараком Обамою викликали інтерес світових засобів масової інформації у контексті недавно створеного за ініціативи США Транстихоокеанського інвестиційного та торговельного партнерства (TTIP).
Нагадаємо, що до ТТІР, окрім США, увійшли Канада, Мексика, Перу, Чилі, Японія, Сінгапур, В’єтнам, Бруней, Австралія та Нова Зеландія. Економіки цих країн міцно зав’язані на коопераційні та торговельно-інвестиційні зв’язки зі США. Однак Індонезії як учасниці Асоціації співробітництва країн Південно-Східної Азії (АСЕАН) у ТТІР немає. Не в останню чергу тому, що Індонезія, маючи велику китайську діаспору, не хоче лізти в пекло вірогідних китайсько-американських торговельних війн у цьому регіоні.

Якраз Китай залишається пріоритетним торговельним партнером для Індонезії, яка вдячна Пекіну за подвійну кредитну допомогу. Перша її частина була надана Китаєм наприкінці 90-х років, коли Індонезія бурхливо переживала падіння авторитарного режиму Сухарто. Утім, попри китайську допомогу, тоді дестабілізація становища привела до втрати індонезійського контролю над бунтівними провінціями Ачех та Східний Тимор.
Удруге Китай допоміг Індонезії у 2008 році, коли країна знову опинилася на межі політичної та економічної кризи. Утім, нинішнє керівництво Індонезії намагається збалансувати китайський вплив американськими інтересами. Зокрема, одним із ключових аспектів переговорів між індонезійським президентом Джоко Відодо та американським Бараком Обамою стала протидія ісламському тероризму.
Індонезія як найбільша за кількістю населення мусульманська азійська країна намагається максимально дистанціюватися від будь-яких проявів екстремізму та тероризму. Не в останню чергу вирішення цього завдання вимагає посилення координації дій індонезійських і американських спеціальних служб. Хоча саме питання безпеки, а не торгівлі, були ключовими на цих індонезійсько-американських переговорах, але в стратегічному сенсі США розглядають залучення Індонезії, як і інших країн АСЕАН, до ТТІР.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».