Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Жовтень 2015 20:57

Перезавантаження влади в Аргентині

Rate this item
(0 votes)

Пар­ла­мент­ські та пре­зи­дент­ські ви­бо­ри від­бу­ли­ся в Ар­ген­ти­ні 25 жовт­ня 2015 ро­ку. Це бу­ли тре­ті та­кі ви­бо­ри піс­ля бу­рем­них 2001–2003 ро­ків, ко­ли Ар­ген­ти­на ого­ло­шу­ва­ла бан­крут­ство, де­фолт за бор­го­ви­ми зо­бов’­язан­ня­ми та пе­ре­жи­ва­ла гли­бо­ку со­ці­аль­но-по­лі­тич­ну й еко­но­міч­ну кри­зу. У 2003–2008 ро­ках ко­лиш­ній гу­бер­на­тор най­ба­гат­шої про­він­ції Ар­ген­ти­ни Ла-Пла­та Нес­тор Кірш­нер спро­міг­ся ста­бі­лі­зу­ва­ти ста­но­ви­ще.

Його наступниця й дружина Крістіна Кіршнер після 2008-го правила у ще складніших умовах світової економічної кризи. Утім, вона спромоглася двічі перемагати на президентських виборах та зберігати популярність і донині. Власне, її підтримка на користь кандидата на президентських виборах від «Фронту перемоги» Даніеля Сціолі й визначила його лідерство.
За аргентинським законодавством, для перемоги у першому турі кандидату потрібно отримати голоси половини виборців. Тож головною інтригою голосування 25 жовтня був результат опонента Даніеля Сціолі — кандидата від лібералів Маурісіо Макрі. Риторичне передвиборче протистояння між ними було досить запеклим і змістовним.


Зокрема, Даніель Сціолі нагадав виборцям, що причиною дефолту нульових років ХХІ століття був саме ліберальний курс, започаткований наприкінці 90-х тодішнім аргентинським президентом Карлосом Менемом та продовжений його ліберальними наступниками. У відповідь політичні технологи, які працювали на цих виборах на Маурісіо Макрі, почали звинувачувати в корупції Крістіну Кіршнер.
Проте розкрутити проти неї корупційний скандал за зразком скандалу, що набирає обертів з бразильським президентом Ділмою Руссефф, не вдалося. Зрештою, найбільш суперечливою частиною передвиборчої програми Маурісіо Макрі було його бажання співпрацювати зі США у створенні зони вільної торгівлі між країнами Північної та Південної Америки.
Однак у цьому разі вірність ліберальним цінностям зіграла не на користь Макрі, позаяк більшість аргентинців від часів дефолту та арешту американськими банками аргентинських банківських активів у США має «великий зуб» на Вашингтон та алергію на будь-які спільні проекти. Не додали Макрі популярності й суто ліберальні рецепти розвитку аргентинської економіки без урахування соціальних чинників.
Кандидат від опозиції, мер Буенос-Айреса Маурісіо Макрі, за попередніми результатами, набрав майже 35% підтримки. Тривалий час упродовж підрахунку голосів він узагалі був на першому місці, чим здивував усіх політологів. Зрештою, таки поступився провладному кандидату менш ніж на 2%, тож цілком зберігає шанси на перемогу в другому турі.
Спадкоємцю нинішньої очільниці країни — провладному кандидату Даніелю Сціолі, якому пророкували легку перемогу, тепер треба сильно постаратися, щоб перемогти.
Другий тур пройде 22 листопада.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».