Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Жовтень 2015 19:38

Білоруська стабільність за доби глобального хаосу

Rate this item
(0 votes)

11 жовт­ня 2015 ро­ку гро­ма­дя­ни Бі­ло­ру­сі об­ра­ли пре­зи­ден­том кра­їни вп’яте, по­чи­на­ючи з 1994 ро­ку, Олек­сан­дра Лу­ка­шен­ка. На­віть по­рів­ня­но з по­пе­ред­ні­ми ви­бо­ра­ми 2010-го, пре­зи­дент­ські ви­бо­ри-2015 ста­ли од­ни­ми з най­більш спо­кій­них для пе­ре­мож­ця.

Серед внутрішньополітичних причин чергової поразки білоруської національної опозиції вкотре повторюється сценарій 1994-го. Тоді опозиція прийшла на вибори розпорошеною, без авторитетного лідера. Відтоді офіційна влада Білорусі досить вдало навчилася використовувати націоналістичні настрої.
Цього разу на фініші президентських перегонів Олександр Лукашенко навіть наважився сказати «ні» російському колезі Володимиру Путіну, відмовивши йому у створенні на території Білорусі російської бази «військово-космічних сил». Символічно, але таке «ні» Кремль почув під час своєї нинішньої військової кампанії у Сирії. Правда, Кремль зробив вигляд, що «не помітив» чітко сформульованої негативної відповіді білоруського президента, наголосивши, що питання розміщення бази потребує додаткового вивчення.


Революційні зміни в Україні, безпосередню участь в яких взяло чимало опозиційно налаштованих білоруських активістів, анексія Росією Криму, конфлікт на Донбасі — все це серйозно налякало білорусів. За цих обставин чинна влада, яка вдало скористалася з фактично головного гасла виборчої кампанії — «аби не було війни», спромоглася здобути переконливу перемогу.
Цікавою інтригою після виборів є подальша тактика дій Європейського Союзу і США щодо Білорусі. З одного боку, прогнозується, що яскравий імідж «останнього диктатора Європи», який належить Олександрові Лукашенку від 1994 року, помітно збляк. Активна посередницька роль, яку в урегулюванні конфлікту на Донбасі виконує Мінськ, зробила більш прихильним ставлення до Білорусі в Європі.
Найбільші оптимісти вважають, що в наступному році Євросоюз радикально перегляне режим санкцій проти Білорусі. Мотивом для цього буде не стільки чесність президентських виборів, скільки бажання показати Росії, що за умов поступок санкції можна й зняти.
Загалом світова економічна і політична кон’юнктура, яка склалася навколо Білорусі, вимагатиме непростих рішень. Дія економічних санкцій Заходу проти Росії перетворила Білорусь на головного нелегального транзитного партнера Євросоюзу на шляху доступу його товарів на російський ринок. Такий стан справ дедалі потужніше дратує Кремль. Тож можна очікувати, що від Лукашенка Путін вимагатиме не повторення «досвіду Януковича» з балансування між Сходом і Заходом, а однозначно чіткого вибору. Тому п’ятий президентський термін для Олександра Лукашенка обіцяє бути найбільш складним за всі попередні разом узяті.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».