Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Жовтень 2015 19:32

Транстихоокеанський союз став реальністю?

Rate this item
(0 votes)

Президент США Барак Обама днями оголосив про підписання США, Канадою, Мексикою, Перу, Чилі, Брунеєм, В’єтнамом, Сінгапуром, Австралією та Новою Зеландією і Японією Угоди про транстихоокеанське партнерство.
Переговори про можливість створення такого торговельного об’єднання велися від початку 90-х років. Помітні зусилля для успіху цих переговорів зробили адміністрація президента США Білла Клінтона, адміністрація президента США Джорджа Буша-молодшого. Тож створення транстихоокеанського партнерства неможливо вважати монопольною дипломатичною перемогою адміністрації Барака Обами. Навпаки, святкувати ще рано, тому що до кінця 2015-го відповідну угоду має ратифікувати Конгрес США.
Домогтися цього адміністрації Барака Обами буде непросто, адже набирає обертів президентська виборча кампанія у Сполучених Штатах, тому чимало кандидатів від республіканців і навіть демократів, наприклад Гілларі Клінтон, критикує досягнуті домовленості, вважаючи їх недостатньо вигідними саме для США. У Канаді досягнута угода також стає для лібералів, які ведуть гостру передвиборчу боротьбу, темою для критики з боку політичних конкурентів.

Не виключені ускладнення з ратифікацією документа в таких великих торговельних державах, як Австралія та Японія.
Тому, зважаючи на всі ці обставини, заява президента США Барака Обами про досягнуту домовленість не була пронизана надмірними тріумфальними настроями. Не в останню чергу тому, що цій адміністрації не вдалося реалізувати більш амбітну мету, яка полягала у створенні навколо США ще двох транснаціональних зон вільної торгівлі. Йдеться про зону вільної торгівлі, яка мала об’єднати Північну і Південну Америки та євроатлантичну зону вільної торгівлі, яка мала об’єднати США і Європейський Союз.
На обох цих напрямках особливих успіхів не спостерігається. Зокрема, на латиноамериканському у жорсткій опозиції до планів створення зони вільної торгівлі зі США залишаються Аргентина та Бразилія. Причому така ситуація навряд чи зміниться радикально, навіть у разі зміни президентів цих великих латиноамериканських держав. Не менш заплутаною виглядає ситуація з перспективою створення євроатлантичної зони вільної торгівлі. 
Після оголошення про підписання Угоди про транстихоокеанське партнерство в Берліні відбулась одна з найбільших упродовж останнього десятиліття демонстрація протесту німців. Європейські профспілки та галузеві об’єднання виробників різко критикують намір європейських еліт укласти зі США угоду про створення зони вільної торгівлі. Зокрема, профспілки переконані, що в такому разі відбудеться примусовий демонтаж завоювань соціальної держави, поширення ліберальних принципів на ринок праці не просто посилить конкуренцію, а й призведе до послаблення європейського середнього класу.
Європейські спілки аграріїв б’ють на сполох, заявляючи, що угода про зону вільної торгівлі поховає спільну сільськогосподарську політику Європейського Союзу. Крім того, на виробництво генномодифікованої аграрної продукції, поки що забороненої у більшості країн Євросоюзу, американські фермери отримують набагато більші субсидії, ніж їхні європейські конкуренти.
Усі ці аргументи проти Угоди про транстихоокеанське партнерство активно використовує у своїй пропаганді проти її ратифікації Китай. Пекін небезпідставно вважає зазначену угоду актом торговельної війни проти себе та намагається переконати Асоціацію співробітництва країн Південно-Східної Азії (АСЕАН), до якої належать Бруней, В’єтнам і Сінгапур, котрі підписали згадану угоду, бойкотувати її. Тому баталії навколо ратифікації у найближчі три місяці обіцяють бути не менш напруженими, ніж переговори про її підготовку.

Андрій МАТРИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».