Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Жовтень 2015 19:28

Посилення сирійської війни

Rate this item
(0 votes)

У сві­то­во­му екс­перт­но­му се­ре­до­ви­щі роз­ви­ває­ть­ся жва­ва дис­ку­сія з при­во­ду ча­су три­ва­ло­сті опе­ра­ції ро­сій­ських вій­сь­ко­во-кос­міч­них сил у Си­рії. До­сить су­пе­ре­чли­ви­ми є оцін­ки двох тиж­нів бом­бу­вань баз іс­лам­ських те­ро­рис­тів. Уже не ви­кли­кає сум­ні­ву, що об’­єк­та­ми бом­бо­вих атак ста­ли як ін­фра­струк­тур­ні ба­зи «Іс­лам­ської дер­жа­ви Іра­ку і Ле­ван­ту» («ІДІЛ»), так і струк­ту­ри на­бли­же­ної до «Аль-Ка­їди» ор­га­ні­за­ції «Джеб­хат аль-Нус­ра» та най­слаб­шої лан­ки опо­зи­ції про­ти Ба­ша­ра Аса­да, яку уособ­лює так зва­на си­рій­ська віль­на ар­мія.

Останнім часом змінилися акценти й російської пропаганди. Тепер вона не виключає можливості участі «сирійської вільної армії» у сухопутній операції проти двох інших терористичних угруповань. Це розглядається в Кремлі як поступка Вашингтону, який стурбований надмірною роллю російських винищувачів у знищенні «світської опозиції» до Асада. Насправді проблема в тому, що підрозділи «сирійської вільної армії» є надто «вільними» від ідеологічної орієнтації.


За чотири роки сирійської громадянської війни чимала частина «вільної армії» перебігала з одного боку протистояння на інший. Саме така їхня аморфність помітно ускладнює спроби «політичного врегулювання», адже ключовим залишається питання, які гарантії можуть отримати релігійні меншини в Сирії у разі фронтальної перемоги радикальних сунітських угруповань.
Тим часом армія Башара Асада, отримавши значну матеріально-технічну підтримку від Росії та прикриття з повітря, розвиває наступ у провінціях Хама та Ідліб. Під російськими повітряними атаками залишаються бази «ІДІЛ» у провінції Дар-аз-Зор, яка є єдиним нафтогазовим видобувним центром Сирії, та провінції Ракка — неофіційній столиці «ІДІЛ».
Утім, відкритим залишається питання: чи вистачить армії Асада сил для остаточної перемоги на фронті, адже «ІДІЛ» зберігає поле для маневру, маючи тилові бази в іракській провінції Мосул та суттєвий вплив навіть у Йорданії? Крім того, здається, що «ІДІЛ» готова перенести терористичну тактику боротьби на територію Туреччини. 10 жовтня 2015 року на курдському мітингу в Анкарі стався найбільший теракт в історії Туреччини. Декілька смертників підірвались у глибині натовпу, внаслідок чого загинула понад сотня учасників мітингу.
Усе це відбулося під час виборчої кампанії до турецького парламенту, яку довелося на час трауру перервати на три дні. Нагадаємо, що позачергові вибори до турецького парламенту мають відбутися 1 листопада. За обставин, які складаються, їхній результат дійсно виглядає непрогнозованим. Правлячу партію «Ісламського відродження Туреччини», яку неформально підтримує чинний президент Реджеп Ердоган, жорстко критикують опоненти з лівого і правого флангів турецької політики. Подальша дестабілізація політичного становища Туреччини може виявитися на руку й контрабандистам нелегальних мігрантів до Європи.
Імовірніше, до саміту «великої двадцятки», який у середині листопада також має відбутись у Туреччині, Росія спробує завершити активну фазу бомбувань Сирії. Інше питання, чи дасть можливість зробити це реальна ситуація на сирійському фронті? Нагадаємо, що президент Туреччини Реджеп Ердоган різко відреагував на кількаразові порушення російськими бойовими літаками повітряного простору на кордоні із Сирією. Він навіть пригрозив відмовою Туреччини від закупівель російського газу. Також НАТО зажадало, аби ця практика дій російських військово-космічних сил не повторювалася.
Однак будь-яка війна має власну логіку розвитку. Поки що бойові дії в Сирії розвиваються в бік посилення. Додаткової напруженості додає активізація палестинців в Ізраїлі. Непевність продовжує домінувати й у сусідньому Лівані. За таких нестабільних характеристик становища будь-яка, на перший погляд незначна подія, може радикально змінити напрямок подальшого розвитку.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».