Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Жовтень 2015 18:47

Каталонія прямує до незалежності?

Rate this item
(0 votes)

27 ве­рес­ня 2015 ро­ку від­бу­ли­ся по­за­чер­го­ві ви­бо­ри пар­ла­мен­ту Ка­та­ло­нії. Про­ве­ден­ня цих ви­бо­рів обу­мов­лю­ва­ло­ся по­лі­тич­ною кри­зою, яка пів­ро­ку то­му ово­ло­ді­ла Ка­та­ло­нією піс­ля від­хи­лен­ня на ре­фе­рен­ду­мі пи­тан­ня про від­окрем­лен­ня від Іс­па­нії. Відтак у від­став­ку пі­шов уряд ав­то­но­мії та бу­ли при­зна­чен­ні по­за­чер­го­ві ви­бо­ри.

Порядок денний каталонської політики залишився відтоді незмінним. Шість політичних партій, які дотримуються різних ідеологічних орієнтирів, що пройшли до нового складу парламенту Каталонії, є прихильниками здобуття незалежності. Вони вважають, що цього разу для відокремлення від Іспанії достатньо буде лише декларації парламенту.


Проте влада Іспанії досить жорстко попередила каталонських колег щодо ризикованості однобічних дій. Тим паче, що недавня політична поразка прихильників незалежності на референдумі надала офіційному Мадриду чимало козирів проти каталонського сепаратизму. Абсолютну підтримку владі Іспанії в питанні збереження лише автономії Каталонії надає Європейський Союз.
Офіційні особи ЄС неодноразово попереджали ідеологів каталонської незалежності, що у разі їхнього відокремлення від Іспанії Каталонія автоматично опиниться поза межами Європейського Союзу. Саме цей аргумент, на думку багатьох аналітиків, став вирішальним для поразки прихильників незалежності Каталонії на попередньому референдумі.
Однак результати позачергових виборів парламенту Каталонії засвідчують, що владі Іспанії доведеться серйозно зосередитися на діалозі з Барселоною, аби уникнути загострення протистояння, адже каталонський приклад може відродити й баскський сепаратизм, який коштував Іспанії чималих жертв у ході терористичної війни.
Не менша роль у підтриманні територіальної цілісності Іспанії належить також Європейському Союзу. Можливо, виходом із глухого кута може стати посилення каталонської автономії до статусу конфедеративного союзу з Мадридом. Але це буде останній випадок, якщо зазнають поразки інші засоби переконання.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».