Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 28 Серпень 2015 11:27

Кремль будує морську потугу

Rate this item
(0 votes)

Кремль під­го­ту­вав до­по­відь про стан ро­сій­сько­го ВМФ та план дій, спря­мо­ва­них на по­си­лен­ня мор­ської по­ту­ги Ро­сії.
Мос­ква вва­жає ВМФ РФ од­ним із най­важ­ли­ві­ших інст­ру­мен­тів ро­сій­ської за­кор­дон­ної по­лі­ти­ки і за­хис­ту ін­те­ре­сів Ро­сії та її со­юз­ни­ків на мо­рях і оке­анах «за до­по­мо­гою вій­сь­ко­вих за­со­бів». Збе­ре­жеть­ся по­діл на чо­ти­ри фло­ти (Ти­хо­оке­ан­ський, Пів­ніч­ний, Бал­тій­ський і Чор­но­мор­ський) і Кас­пій­ську фло­ти­лію та чо­ти­ри ви­ди мор­ських сил: під­вод­ні, над­вод­ні, мор­ську авіа­цію і бе­ре­го­ву охо­ро­ну.

Особливу увагу росіяни приділяють збереженню боєздатності морських стратегічних ядерних сил у складі двох груп атомних підводних човнів з балістичними ракетами: Північного і Тихоокеанського флотів.


Важливим напрямом розвитку російського ВМФ стануть групи кораблів загального призначення, оснащені високоточною зброєю дальнього радіуса дії. Це дозволить Росії створити стратегічну систему неядерного стримування.
Надводний флот має реалізовувати традиційні завдання, спираючись на багатоцільові судна модульної конструкції, призначені до дій в океанській і прибережній зонах. Передбачається створення мобільних ударних сил ВМФ (морські сили швидкого реагування), які зможуть протягом короткого часу вийти в райони загроз.
За розрахунками Кремля, приблизно вісімдесят кораблів і допоміжних кораблів різних класів мають виконувати завдання на різних морях і океанах. Нині понад 10 кораблів і суден забезпечення діють у Середземному морі в складі постійного загону ВМФ. Москва хоче постійно тримати кораблі в районі Аденської затоки і Африканського рогу для безпеки власного торгового флоту.
До кінця 2015 року російські морські сили мають отримати 10 надводних і підводних суден та 40 менших плавзасобів. Деталей щодо наступних років не повідомляється.
На Північному і Тихоокеанському флотах триває створення груп ракетних підводних човнів стратегічного призначення. Згідно з планом, до складу підводних сил увійшли два стратегічні підводні човни з балістичними ракетами проекту 955 типу «Борей» — «Александр Невский» (К-550) і «Владимир Мономах» (К-551) та багатоцільовий атомний підводний човен нового покоління проекту 885 типу «Ясень» «Северодвинск».
Уже незабаром посилиться Чорноморський флот у Криму. Два нові дизель-електричні підводні човни проекту 636 — «Новороссийск» і «Ростов-на-Дону» успішно пройшли тести систем озброєння на Північному флоті і готові до переходу в місця постійного базування в Новоросійську. У липні цього року піднято прапор на третьому підводному човні проекту 636 «Старый Оскол», а наприкінці 2015-го буде здано в експлуатацію четверте судно «Краснодар».
Коли йдеться про океанські надводні кораблі, то завдання мають виконувати фрегати проекту 1135 (типу «Буревесник»), підсилені новими фрегатами проекту 22350 (типу «Адмирал Горшков»). При цьому замовчується, що існують серйозні проблеми в реалізації цієї програми через припинення поставок газових турбін з України.
Особливу увагу Москва звертає на надводні кораблі Чорноморського флоту. Саме для Чорного моря будуватимуться надводні кораблі нового покоління: зокрема, шість патрульних кораблів нового типу для ескортування цивільних суден, антипіратських операцій і гарантування безпеки базам.
Для Північного флоту будуть збудовані два «унікальні» патрульні кораблі льодового класу — спеціально підготовлені до дій в Арктиці та буде проведена глибока модернізація збудованого у 1986 році атомного ракетного крейсера «Адмирал Нахимов».
Балтійський і Тихоокеанський флоти мають отримати вісімнадцять корветів нового покоління проекту 20380, збудованих на Сєвєрній верфі у Санкт-Петербурзі, яка вже передала Балтійському флоту чотири таких кораблі, а на Амурській верфі будуються три кораблі проекту 20380 для Тихоокеанського флоту.
На Каспійській флотилії з’являться малі ракетні кораблі нової генерації проекту 21631 типу «Буян-М», які мають допомогти в гарантуванні безпеки на Каспійському морі.
Росіяни активно працюють над збільшенням кількості десантних кораблів. На верфі «Янтарь» у Калінінграді почалося будівництво великого десантного корабля проекту «Петр Моргунов» — другого корабля проекту 11711 (водомісткістю 5000 тонн).
Кремль оголосив, що протягом найближчих п’яти років розпочнеться будівництво великих десантних кораблів нового покоління (проект «Лавина»), у кілька разів більших за тоннажністю від кораблів проекту 11711. Вони призначені для транспортування кількох вертольотів та значних десантних сил і, поза сумнівом, буде використаний досвід, здобутий росіянами під час будівництва «містралей». Перший такий корабель буде збудований у 2020 році.
Російському флоту мають постачатися не тільки бойові кораблі, а й допоміжні судна. Москва реалізовує програму будівництва понад 20 великих гідрографічних катерів проекту 19920, які можуть виконувати завдання на відстані до 1000 морських миль від своїх баз.
Ще одною програмою є будівництво швидких десантно-штурмових катерів проекту 03160 типу «Раптор». Це невелике судно може рухатись із максимальною швидкістю до 48 вузлів, транспортуючи командос, бойових плавців, морських рятувальників та ін.
До кінця 2015 року завершиться дворічний процес прийому на озброєння морської авіації літаків МиГ-29К: понад 20 таких літаків увійдуть до складу авіагрупи палубних винищувачів Північного флоту. На Чорноморському флоті відбудеться заміна літаків Су-24 на Су-30СМ (аж до повного виведення з експлуатації Су-24) і прийняті на озброєння нові гідролітаки Бе-200.
Для берегової охорони і морської піхоти Кремль створить сучасну прибережну ракетну систему з ракетами різних типів (у 2015 році прийнято на озброєння ракетний комплекс «Бастион»); готує бригаду морської піхоти до експедиційних дій у різних кліматичних умовах з особливою увагою до арктичної зони.
На цьогорічній урочистості в Балтійську, головній базі Балтійського флоту, з нагоди свята ВМФ Росії, яке щороку відзначається наприкінці липня, президент Володимир Путін у своїй промові згадав про найважливіші положення нинішньої морської політики Москви. Він зазначив, що готовність сил засобів ВМФ, його рівень забезпечення має гарантувати ефективну реалізацію завдань відповідно до єдиної системи планування, підготовки і використання збройних сил РФ. Поки що це побажання, але...
Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».