Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 14 Серпень 2015 18:14

Зовнішньополітична активність Білорусії

Rate this item
(0 votes)

10–12 серп­ня 2015 ро­ку Бі­ло­русь від­ві­дав прем’­єр-мі­ністр Па­кис­та­ну На­ваз Ша­риф. По­міт­на зов­ніш­ньо­по­лі­тич­на ак­тив­ність Бі­ло­ру­сі су­про­во­джує­ть­ся не ли­ше на­дан­ням доб­рих по­се­ред­ниць­ких по­слуг у про­це­сі роз­в’язан­ня кри­зи на Дон­ба­сі, а й дип­ло­ма­тич­ни­ми зу­сил­ля­ми на азій­сько­му на­прям­ку.

Досі розширення зовнішньополітичних контактів Білорусі відбувалося під впливом західних економічних санкцій та потреб знаходження нових ринків збуту для білоруських товарів. Упродовж останніх двох десятиліть вони стали добре відомими на ринках країн Азії, Африки та Латинської Америки.

У Азії такими партнерами Мінська навіть за часів дії санкцій проти Ірану був Тегеран.
Не менш перспективним партнером для білоруської економіки, як засвідчив візит пакистанського прем’єр-міністра, є також Пакистан. В Африці Білорусь після ліквідації режиму Муаммара Каддафі у Лівії втратила свого основного партнера. Зате в останні десятиліття досить інтенсивно розвиваються білорусько-венесуельські відносини. Загалом просування білоруських товарів на ринках країн, які розвиваються, стало важливим показником ефективності прагматичної роботи дипломатичної служби цієї країни.
Нинішній візит до Білорусі прем’єр-міністра Наваза Шарифа вкотре довів виправданість за конкретних обставин збереження західних санкцій багатовекторного торговельно-економічного співробітництва Білорусі. Найближчий білоруський партнер Росія, яка має інтенсивне військово-технічне співробітництво з Індією, фактично «залишила» Білорусі відповідний пакистанський ринок. Пакистан проявляє підвищений інтерес до відносно дешевої та якісної військової техніки. У свою чергу, Білорусь готова продати Пакистану й товари «подвійного призначення» включно з відомими тракторами і автомобільною технікою.
Зрозуміло, що підвищена зовнішньополітична активність засвідчує й факт старту президентської виборчої кампанії Олександра Лукашенка. На 11 жовтня в Білорусі заплановано президентські вибори. Доти західні санкції не можуть навіть технічно бути скасовані, адже триватимуть за рішеннями США і Євросоюзу до весни 2016 року. Поки що здається, що політична стратегія чинного білоруського президента спрямована на максимально демократичну легітимацію цих виборів, хоча він висуватиметься на цю посаду вже вп’яте, починаючи з 1994 року. Навіть Франклін Делано Рузвельт перемагав на виборах лише чотири рази.
Ясна річ, що навіть за відсутності єдиного кандидата від білоруської опозиції її представники вже наголошують на потребі більшої політичної активності тих громадян Білорусі, які прагнуть змін. Якщо таку активність вдасться підняти до високих показників масових протестів, високою буде ймовірність гострої внутрішньополітичної кризи в Білорусі в середині жовтня поточного року і як наслідок — згортання зовнішньополітичної активності включно з посередницькою роллю в донбаському врегулюванні.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».