Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Липень 2015 18:32

Центрально-азійський вимір індійської дипломатії

Rate this item
(0 votes)

Цен­траль­на Азія тра­ди­цій­но ві­ді­грає осо­бли­ву роль у іс­то­рії Ін­дії. Три сто­літ­тя то­му на­ва­ла му­суль­ман із Цен­траль­ної Азії змі­ни­ла на­прям іс­то­рії до­ти пе­ре­важ­но ін­ду­їст­ської Ін­дії. Від­то­ді ін­дій­ське су­спіль­ство ста­ло склад­ним кон­гло­ме­ра­том ін­ду­їст­сько-му­суль­ман­ських від­но­син.

Після приходу до влади в Афганістані талібів суттєво зросла терористична загроза у індійському штаті Джамму і Кашмір, за який із Делі сперечається Ісламабад. Але не лише афганська проблема становить геополітичний, безпековий і економічний інтерес для Індії у Центральній Азії. Цей регіон є важливим ринком, на якому Індія купує різноманітну сировину, включно з енергоносіями.

Індійським національним інтересам також відповідає мир і безпека у цих «євразійських Балканах». Тож не дивно, що відразу після завершення саміту «Шанхайської організації співробітництва» прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді відвідав Узбекистан, Казахстан, Туркменістан, Киргизстан, Таджикистан.
Фактична присутність індійських інтересів у кожній із цих країн є різною. Найбільш «просунутими» індійські позиції виглядають у Казахстані і Таджикистані. Зокрема, в Казахстані вагомими є індійські економічні інтереси: індійські інвестиції присутні в реалізації низки проектів з видобутку корисних копалин на території Казахстану. Причому сторони готові розширити масштаби подібної співпраці.
Досить тісними є індійсько-таджицькі відносини, зокрема, у військовій сфері. Донедавна Індія навіть мала власну військово-повітряну базу на території Таджикистану. Підтвердивши вже традиційні інтереси Індії у регіоні Центральної Азії, прем’єр-міністр Нарендра Моді накреслив низку перспективних проектів. Найбільший інтерес у Делі викликає реалізації енергетичних проектів разом із Туркменістаном. Індія також анонсувала перспективи інвестиційних проектів у видобуток золота в Узбекистані та Киргизстані.
Цікавим моментом переговорів прем’єр-міністра Нарендри Моді у столицях держав Центральної Азії стала готовність Індії до кооперації у низці проектів із Китаєм. Принаймні, переговори в Уфі між Нарендрою Моді і Головою КНР Сі Цзіньпіном засвідчили, що Делі і Пекін готові до співпраці не лише в питаннях проблем у Центральній Азії, а й у питаннях щодо врегулювання індійсько-пакистанських відносин. Однак у реальній політичній ситуації це залежатиме від спроможності пакистанських властей втримати контроль за країною, уникнути її підпорядкування ісламістам.
Саме недопущення проникнення до Центральної Азії бойовиків Ісламської держави Іраку і Леванту стало провідним мотивом переговорів прем’єр-міністра Нарендри Моді з лідерами країн цього регіону. Тож присутність і поетапна реалізація індійських інтересів у Центральній Азії сприятиме стабільності не лише у цьому регіоні.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».