Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Липень 2015 19:13

Саміт на п'ятьох – проблеми на кожного

Rate this item
(0 votes)

8–9 лип­ня 2015 ро­ку баш­кир­ська сто­ли­ця Уфа при­йма­ла учас­ни­ків Сьо­мо­го са­мі­ту БРІКС (аб­ре­ві­ату­ра за пер­ши­ми лі­те­ра­ми анг­лій­ських назв кра­їн-учас­ниць): пре­зи­ден­та Бра­зи­лії Діл­му Рус­сефф, пре­зи­ден­та Ро­сії Во­ло­ди­ми­ра Пу­ті­на, прем’­єр-мі­ніс­тра Ін­дії На­ренд­ру Мо­ді, ген­се­ка Ком­пар­тії Ки­таю Сі Цзінь­пі­на та пре­зи­ден­та Пів­ден­но-Аф­ри­кан­ської Рес­пуб­лі­ки Джей­ко­ба Зу­му.

Нагадаємо, що форум БРІКС був створений у 2009 році у відповідь на розгортання світової економічної кризи. Тоді Світовий банк вважав, що задля подолання кризи важливо сприяти налагодженню співпраці між потенційними новими економічними центрами, якими на той час були Бразилія, Росія, Індія, Китай. У 2010 році до їхнього кола додалася Південно-Африканська Республіка.


У класичному сенсі зазначений форум об’єднав за старою термінологією «країни, що розвиваються», з Азії, Африки та Латинської Америки. Ідеологічну основу під діяльність БРІКС із самого початку намагалася підвести Росія. Наприкінці 1990-х років тодішній російський прем’єр-міністр Євген Примаков висунув ідею «великої євразійської трійки» Росії, Індії, Китаю як праобразу багатополярного світу.
У 2001 році ця ідея частково втілилась у Шанхайській організації співробітництва (ШОС). Однак великі економічні та політичні інтереси Росії й Китаю у країнах Латинської Америки посприяли залученню до співпраці Бразилії. У 2009 році Бразилія, Росія, Індія, Китай висунули амбіційну мету з перетворення своїх економік на лідерів зростання. Проте декілька потужних хвиль глобальної економічної кризи відтоді суттєво поправили ці початкові плани.
На саміт у башкірській столиці лідери країн БРІКС зібралися не у найкращі часи для національних економік кожної з цих країн. Напередодні уфимського саміту президент Бразилії Ділма Руссефф у відчайдушній спробі залагодити протиріччя із США відвідала президента Сполучених Штатів Барака Обаму. Адже величезні витрати Бразилії, зроблені в організацію чемпіонату світу з футболу 2014 року та у літні Олімпійські ігри 2016 року, були гостро розкритиковані бразильським середнім класом. Фактично другий рік у Бразилії час від часу відбуваються масові акції протесту проти жорстких заходів економії.
Загальновідомими є проблеми російської економіки, яка поступово зазнає збитків від санкцій із боку Євросоюзу і США, а також від нестабільних цін на нафту й газ. Показово, що навіть після призначення на третю неділю вересня 2016 року виборів до Державної Думи Російської Федерації уряд Дмитра Медвєдєва не соромиться обговорювати питання збільшення пенсійного віку для росіян.
Серед інших країн БРІКС відносно стабільними темпами економічного зростання може поки що похвалитися Індія. Утім, масштабні соціальні диспропорції у цій країні також уповільнюють темпи розвитку індійської економіки. Напередодні саміту БРІКС в Уфі Шанхайська біржа вперше за останні десять років зафіксувала падіння курсу акцій провідних китайських корпорацій. Цікаво, що це сталося відразу після розрекламованого запуску «Азійського інвестиційного інфраструктурного банку», який розглядається Китаєм як своєрідна альтернатива Міжнародному валютному фонду.
Однак очікування китайських інвесторів виявилися не настільки оптимістичними, як у пекінського уряду. Адже невизначеність із курсом спільної європейської грошової одиниці, непевність із надійністю обслуговування навіть американського державного боргу, основними утримувачами якого є китайці, додатково нервують банкірів Піднебесної.
Не кращим чином на цьому тлі виглядають й економічні справи Південно-Африканської Республіки. Після скасування системи апартеїду неухильною стала тенденція до занепаду індустріальної основи економіки ПАР, якою вона була за правління білих. Натомість відтік капіталів із ПАР після 1991 року перетворив її економіку на переважно сировинну.
Дискусії в Уфі показали конкуренцію російського і китайського сценаріїв розвитку БРІКС. Володимиру Путіну не вдалося надати форуму виразного антиамериканського духу. Бразилія, Китай, Індія, Південно-Африканська Республіка кожна окремо мають нормальні відносини із США й не збираються їх псувати заради російських амбіцій.
Натомість Китай намагається перетворитися на інтеграційний центр БРІКС в економічному сенсі. Правда, усі інші партнери по форуму навряд чи згодні на роль молодших партнерів Китаю. За цих обставин форум БРІКС підтвердив, що він є своєрідним клубом глав держав та площадкою для переговорів капітанів бізнесу з цих країн.
Спільні проекти у форматі БРІКС на зразок банку розвитку поки що перебувають у стадії реалізації. Кожна країна — учасниця БРІКС має власну версію сценарію формування багатополярного світу. Водночас заключна Уфимська декларація зафіксувала принципові моменти згоди щодо потреб реформування Міжнародного валютного фонду, з пропозицією щодо чого країни БРІКС, скоріше за все, виступлять на турецькому саміті країн «великої двадцятки». Попри домінування переважно двосторонніх форматів відносин у середині БРІКС сам форум за останні сім років проявив свою життєздатність та спроможність до розвитку.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».