Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Червень 2015 05:48

Партія Путіна – без мандатів

Rate this item
(0 votes)

Пар­тія «Єди­на Ро­сія» — по­лі­тич­на опо­ра пре­зи­ден­та Во­ло­ди­ми­ра Пу­ті­на— за­зна­ла жор­сто­кої по­раз­ки у Ка­лі­нін­град­ській об­лас­ті: на ви­бо­рах до район­ної ра­ди Бал­тій­ська во­на не здо­бу­ла жод­но­го ман­да­та.

Розташований на березі моря з населенням 33 тисячі осіб, Балтійськ (колись — Піллау) — найзахідніше місто Росії. Одночасно — це найбільша база Балтійського флоту.
Найбільше депутатських місць у місцевому парламенті — 12 з 15 — здобули безпартійні кандидати, об’єднані навколо руху «Наш Любимый Город» (НЛГ). Цей рух асоціюється з калінінградським підприємцем Віктором Богданом, затриманим у березні 2014 року в Польщі на підставі ордера, виданого у Росії, де він підозрюється у спробі захоплення щонайменше 350 мільйонів рублів (за нинішнім курсом — 6,7 мільйона доларів) ПДВ. Рішення про його можливу екстрадицію ще не ухвалено.


Три мандати, що залишилися, дісталися КПРФ, «Справедливій Росії» і «Патріотам Росії». До урн прийшли 47,77% виборців.
«Народ ще любить Путіна, але його підлеглих уже ні», — так вибори у Балтійську прокоментував політолог Дмитро Орєшкін, чию думку поширив незалежний телеканал «Дождь». Він підкреслив, що «Калінінградська область — найбільш вестернізована і за визначенням є найвідкритішим до Європи регіоном РФ». Орєшкін нагадав, що у 2012 році на президентських виборах Путін здобув там тільки 47% голосів.
Григорій Мєлконянц з об’єднання «Голос» — незалежної неурядової організації, яка спостерігала за виборами у Балтійську, — зазначив, що НЛГ завдячує свій успіх, зокрема, участю в різних заходах, які досі були прерогативою «Єдиної Росії», у тому числі відзначенню пам’яті полеглих у Другій світовій війні і догляду за військовими похованнями.
Мєлконянц зауважив, що обидві сторони — «Єдина Росія» і НЛГ — використали повний набір політичного маркетингу, були також випадки підкупу виборців. Він також заявив, що нині триває «сканування» всього, що діялося під час виборів у Балтійську, в пошуках підстав для скасування голосування, що дозволило б владі зберегти обличчя.
Натомість лідер «Патріотів Росії» у Калінінградській області Михайло Чесалін вважає голосування у Балтійську проявом справжнього ставлення суспільства до «Єдиної Росії». «Якщо Адміністрація Президента РФ хоч трохи приглядається до регіону, то повинна зрозуміти, що це не був випадок — коли кампанія ведеться на рівних умовах, партія влади програє», — заявив Чесалін.
У вересні 2015 року у Калінінградській області відбудуться вибори губернатора. Експерти прогнозують, що для «Єдиної Росії» і губернатора Миколи Цуканова, якщо Кремль вирішить поставити на нього, ситуація буде складною.
Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».