Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Травень 2015 12:04

Республіканці збирають козирі

Rate this item
(0 votes)

Гру­зія пе­ре­жи­ла уря­до­ву кри­зу: 8 трав­ня пар­ла­мент про­го­ло­су­вав за во­тум до­ві­ри но­во­му уря­ду. Те­пер у ньо­му но­ві пріз­ви­ща: впер­ше в іс­то­рії Гру­зії мі­ніс­тром обо­ро­ни бу­де жін­ка і знач­но зміц­ни­ла­ся Рес­пуб­лі­кан­ська пар­тія.

Наприкінці квітня в Грузії у відставку подали керівники міністерств охорони навколишнього середовища і природних ресурсів та у справах спорту і молоді. Відставка двох членів уряду означала необхідність відставки всього кабінету і звернення до парламенту за вотумом довіри (дозволяється заміна не більше третини складу уряду — цей ліміт в уряді Іраклія Гарібашвілі був перевершений).
Прем’єр представив парламенту прізвища двох нових міністрів. Міністром, відповідальним за довкілля і природні ресурси, став Гігла Агулашвілі, член Республіканської партії, яка входить до правлячої коаліції (досі він був головою парламентської комісії з сільського господарства), а міністром у справах спорту і молоді призначено Таріела Хечікашвілі, співвласника однієї з найбільших грузинських фірм, яка торгує автомобілями, та засновника футбольного клубу Сабуртало.


Ці та інші кадрові призначення означають зміцнення республіканців.
Прем’єр сказав, що обмежиться призначенням двох міністрів. Але несподівано Гарібашвілі оголосив ще одну зміну: новим міністром оборони стала Тінатін Хідашелі — депутат від Республіканської партії, голова парламентської комісії з європейської інтеграції, а приватно — дружина лідера республіканців і голови грузинського парламенту Давіда Усупашвілі. Попередній міністр (обіймав посаду після Іраклія Аласанії і виконував обов’язки лише з листопада минулого року) Міндія Джанелідзе знову обійматиме посаду секретаря Ради безпеки держави і кризового управління. А це означає, що вперше в історії Грузії міністерство оборони очолить жінка.
Юрист Тінатін Хідашелі перед тим, як розпочати політичну кар’єру, працювала в неурядовому секторі, зокрема, була головою впливового Товариства молодих грузинських правників та Open Society Georgia Foundation (фундація Джорджа Сороса). Ця «номінація» — велика несподіванка, оскільки прем’єр не висував жодних претензій на адресу Джанелідзе. Можна припустити, що рішення стало результатом торгів у коаліції.
Новий міністр оборони Тінатін Хідашелі висловила сподівання, що період її перебування на посаді буде успішним і наблизить Грузію до НАТО. Про неї позитивно відгукнувся Іраклій Аласанія, який готовий їй допомогти і поділитися досвідом.
Останніми днями тривали також спекуляції на тему майбутнього самого прем’єра. Багато грузинських політологів вважає, що час Іраклія Гарібашвілі на посаді прем’єра уряду добігає кінця. І якщо навіть він не піде у відставку під час нинішньої урядової кризи, то буде змушений це зробити найближчим часом. Серед потенційних спадкоємців Гарібашвілі називається недавно призначений міністр регіонального розвитку і інфраструктури Нодар Джавахішвілі, довірена людина Бідзіни Іванішвілі. Важко оцінити, наскільки повідомлення медіа є достовірними, а наскільки — пошуком сенсації. Домислам сприяє також збереження в країні протягом останніх місяців атмосфери політичної нестабільності.
У результаті останніх урядових перетасувань однозначно зміцнилися позиції Республіканської партії. Ймовірно, це угруповання під час коаліційних переговорів діяло дуже напористо й агресивно, що врешті дало позитивний результат (хоча віце-прем’єр і міністр енергетики Каха Каладзе заперечував, ніби Республіканська партія шантажувала інших учасників коаліції виходом із неї).
Коментатори очікували виникнення проблем при голосуванні вотуму довіри уряду, але цього не сталось, і Грузинська Мрія продовжує перебувати при владі. Їй вдалось уникнути дуже серйозної політичної кризи і чергових парламентських виборів.
Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».