Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Травень 2015 11:34

Корективи близькосхідної політики США

Rate this item
(0 votes)

13 травня 2015 року президент США Барак Обама у Вашингтоні прийняв лідерів країн Перської затоки. Нагальною цю зустріч зробили потреби більш детального погодження політики США і нафтовидобувних країн Перської затоки на сучасному непростому етапі в історії міжнародних відносин.
Розпочаті навесні 2011 року зміни світських авторитарних режимів у більшості арабських країн Близького Сходу дали досить суперечливі результати. У Єгипті постреволюційний режим дуже швидко і цілком демократично передав владу ісламістам, що змусило вкотре втрутитись у політику єгипетських військових. Вони поки що ціною прямої фінансової допомоги з боку Саудівської Аравії та Китаю стабілізували свою владу, репресувавши і загнавши у підпілля активістів партії «Братів-мусульман». Але коли в цьому бурхливому котлі знову «зірве кришку» — одному Аллаху відомо. Тим паче, що ситуація в сусідніх до Єгипту Тунісі й Лівії також нестабільна.


Головним бізнесом для тунісців стало налагодження переправи Середземним морем до Європи африканських нелегальних мігрантів. Натомість Лівія деградувала ще більше, фактично перетворившись на конгломерат ворогуючих між собою збройних загонів різних кланово-племінних угруповань, які одночасно воюють проти загонів радикальних ісламістів з «Ісламської держави Іраку і Леванту». Це угруповання, окрім значної частини лівійської території, ще контролює кілька провінцій у Сирії й Іраку та претендує на створення ісламістського Халіфату на всьому Близькому Сході.
Зруйнована впродовж чотирьох років громадянської війни Сирія залишається кривавою раною в регіоні, ще й «експортує» нестабільність у сусідній Ліван, створюючи військово-політичну напруженість на кордонах Ізраїлю. Додатковим фактором регіональної напруженості є інтрига навколо надійності лозанських домовленостей щодо згортання ядерної програми Ірану.
Увесь цей близькосхідний хаос органічно доповнюється кривавою бойнею в Ємені. Майже два місяці бомбувань позицій єменських шиїтів, яких через ліванське угруповання «Хезболла» опосередковано підтримує Іран, коаліцією держав Перської затоки на чолі з Саудівською Аравією, радикально не змінили ситуацію. Громадянська війна в Ємені фактично розколола цю країну, створивши безпосередню загрозу нафтовим родовищам Саудівської Аравії.
Саме таке становище змусило президента США Барака Обаму терміново зібрати у Вашингтоні представників Саудівської Аравії, Кувейту, Катару, Бахрейну, Об’єднаних Арабських Еміратів, Оману. Результати переговорів засвідчили, що Вашингтон закликає союзників у Перській затоці більш надійно консолідуватись. США підтримують створення спільних збройних сил країн Перської затоки, які були б здатні протидіяти насамперед Ірану. Утім, висока військово-політична напруженість у регіоні серйозно нервує нафтовий ринок. Унаслідок цього з’являються додаткові труднощі з реалізацією американської політики максимального здешевлення нафти заради завдання потужного фінансово-політичного удару по російській економіці.
Тому нагальним завданням є стабілізація становища принаймні навколо Саудівської Аравії, яка лише в такому разі зможе збільшити обсяги видобутку нафти, аби вплинути на цінові очікування ринку. Подальший розвиток подій у регіоні покаже, наскільки ефективними виявляться рішення, ухвалені у Вашингтоні.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».