Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Травень 2015 11:39

Ядерна дипломатія

Rate this item
(0 votes)

27 квітня 2015 року у Нью-Йорку у штаб-квартирі ООН відкрилася Міжнародна конференція щодо можливого перегляду виконання Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Цей документ було підписано 1 липня 1968 року. Він закріпив статус ядерних держав за Великою Британією, США, Китаєм, Росією, Францією.
Україна не з власної волі стала військовою ядерною державою в 1991 році внаслідок розпаду Радянського Союзу, але 1994 року позбулась ядерної зброї під безпрецедентним тиском інших ядерних держав. Тому не дивно, що серед тем обговорень на цій конференції — проблема порушення Росією Будапештського меморандуму щодо гарантій суверенітету і територіальної цілісності України.
Російська дипломатія намагається виправдати себе тим, що Росія давала зобов’язання лише не застосовувати проти України ядерної зброї, хоча текст Будапештського меморандуму свідчить про зворотне, насправді Росія за вивезення ядерної зброї брала на себе обов’язок відмовитися навіть від економічного тиску на Україну. Утім, від часу інциденту на косі Тузла у 2003 році Кремль послідовно не дотримувався положень Будапештського меморандуму, апогеєм чого стала відкрита збройна інтервенція в Україну після 20 лютого 2014 року.


На жаль, і нинішня конференція не може зобов’язати Росію відмовитися від її силової політики у світі. Навпаки, напередодні відкриття конференції Росія ухвалила рішення про виробництво додаткової кількості стратегічних бомбардувальників, здатних нести на борту ядерну зброю.
Зрозуміло, що Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун мав усі підстави констатувати на відкритті конференції той факт, що «рух до загального ядерного роззброєння повернувся назад». Замість прогресу, нових угод про скорочення озброєнь з’являються повідомлення про дестабілізацію і порушення наявних зобов’язань. Причому своєрідний розкол стався у клубі легальних ядерних держав. США і Росія де-факто визнали ядерний статус Індії, підписавши з нею угоди про співробітництво у розвитку атомної енергетики.
Аналогічні угоди з Пакистаном має Китай. У свою чергу, Японія попри участь у Договорі про нерозповсюдження ядерної зброї неодноразово наголошувала, що створення ядерної бомби у Північній Кореї та її агресивна поведінка найближчим часом може зробити неминучим ухвалення політичного рішення про створення японської ядерної бомби.
Ще більш заплутаною виглядає ситуація в ядерній сфері на Близькому Сході. Досягнення Лозаннських домовленостей про згортання військової ядерної програми Ірану наразі виглядає надто крихким. Натомість Ізраїль, який напівлегально володіє ядерною зброєю фактично з 1967 року, не приховує наміру використати її проти арабських сусідів у разі виникнення загрози існуванню єврейської держави. Справжнім кошмаром залишається проблема можливого оволодіння ядерними матеріалами різноманітними терористичними групами.
Дипломатичні війни між ядерними потугами створюють серйозні перепони для налагодження конструктивної співпраці між їхніми спеціальними службами у протидії наполегливим спробам терористів оволодіти ядерною зброєю. Недавно сирійські урядові війська, втративши контроль над містами Дайр-ель-Зор і Ракка, які відтоді перебувають у зоні впливу «Ісламської держави Іраку і Леванту», не виключають можливості того, що у руках ісламістів можуть бути залишки сирійського збагаченого урану, з якого можна зробити «брудну ядерну бомбу». Це змушувало останні два місяця активно використовувати ізраїльські військово-повітряні сили, які бомбували можливі місця зберігання ісламістами збагаченого урану.
Нинішня конференція щодо продовження дії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї триватиме до кінця травня. Оптимісти вважають, що він буде пролонгований на наступні десять років. Але у разі його неефективного використання світовою спільнотою до 2025 року кількість нелегальних власників ядерних боєзарядів може суттєво збільшитися. Принаймні для цього існують усі передумови.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».