Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Квiтень 2015 20:14

Польща: президентські перегони без сюрпризів

Rate this item
(0 votes)

В активну фазу вступила президентська виборча кампанія в Польщі. 10 травня поляки обиратимуть главу держави серед 11 кандидатів. Фаворитом вважається чинний президент Броніслав Коморовський. Президентські перегони є перевіркою потенціалу парламентських партій напередодні цьогорічних осінніх виборів сейму. Вони дадуть відповідь, хто в наступні п’ять років очолюватиме виконавчу владу.
Відповідно до польської Конституції президент є політичним арбітром між різними політичними силами й верховним головнокомандувачем збройних сил. Успіх президентської діяльності залежить від ефективності співпраці з прем’єр-міністром.
Дані соціологічних опитувань дають підстави прогнозувати, що Броніславу Коморовському доведеться позмагатись у другому турі виборів президента з кандидатом від опозиційної партії «Право і справедливість» Анджеєм Дудою. Президентську виборчу кампанію інші кандидати розглядають як розігрів своїх політичних сил для парламентських перегонів.


Зокрема, близько 70% наразі підтримують кандидата «Союзу демократичних лівих сил» Магдалену Огурек, близько 6% — мають намір голосувати за Януша Корвіна-Мікке — лідера новоствореної партії «Коаліція оновленої республіки свободи і надії». Показово, що до прохідного у парламент п’ятивідсоткового бар’єру наближається Павел Кукіз, близький до націоналістичних політичних сил, та популіст Януш Палікот.
Замість звичних поділів на владу і опозицію, лівих і правих, прихильників і противників глибшої інтеграції в Євросоюзі найгостріші баталії президентської кампанії стосуються оцінок російсько-українського конфлікту. Анджей Дуда пропонує надати Україні військову допомогу. Утім, обидва провідних кандидати не можуть запропонувати виборцям нічого іншого, окрім дипломатичних гасел.
Цим користуються кандидати ультраправих і ультралівих політичних сил. Зокрема, Магдалена Огурек попри засудження агресії Росії в Україні готова розмовляти з Путіним. Януш Корвін-Мікке закликає до нейтралітету. Кукіз пропонує реагувати на події в Україні лише за підтримки НАТО.
Ультраправі грають на європейських скептичних настроях. Проте поляки віддають перевагу політичним силам, які підтримують Україну, і однозначно засуджують російську агресію.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».