Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 03 Квiтень 2015 13:21

Єменська війна і глобальні ризики

Rate this item
(0 votes)

В Єгип­ті за­вер­шив­ся що­річ­ний са­міт Лі­ги араб­ських дер­жав. Спо­чат­ку зда­ва­ло­ся, що го­лов­ним на по­ряд­ку ден­но­му бу­де пи­тан­ня чо­ти­ри­річ­ної гро­ма­дян­ської вій­ни в Си­рії, але на­пе­ре­до­дні са­мі­ту свої ко­рек­ти­ви внес­ла гро­ма­дян­ська вій­на в Єме­ні.

Навесні 2011 року в цій країні змінилася влада, але не трансформувалися звичаї силового вирішення суперечок між релігійними групами. У тому ж році в Ємені з’явилися загони «Аль-Каїди Аравійського півострова», які розглядали цю країну як тилову базу для своєї боротьби за встановлення контролю над Саудівською Аравією. Однак домогтися цього «Аль-Каїді» не вдалося через збройний опір єменських шиїтів.
Чотири роки позиційної громадянської війни в Ємені наприкінці березня 2015 року привели до помітних військових перемог єменських шиїтів. Проте цього не стерпіла Саудівська Аравія, яка має з власними шиїтами чимало суперечок, вважаючи їх п’ятою колоною шиїтського Ірану. У 2012–2014 роках Саудівська Аравія провела низку справжніх військових операцій проти своїх шиїтів та заодно вторглася на територію Бахрейну, аби не допустити перемоги шиїтів і там.


Ситуація ускладнюється тим фактом, що на вирішальному етапі наразі перебувають переговори щодо іранської ядерної програми. Зважаючи на залучення загонів іранської регулярної армії до військових операцій проти «Ісламської держави Іраку та Леванту» на території як Іраку, так і Сирії, довгі руки Тегерана просто не дотягнулися до допомоги шиїтам в Ємені.
Пасіонарність єменських шиїтів обумовлюється історичною традицією їхньої боротьби за незалежність: у роки холодної війни за радянської підтримки вони навіть мали власну державу на Півдні Ємену. Але у 1990 році Південь і Північ Ємену об’єднались у єдиній державі, проте це не вирішило, а, навпаки, загострило релігійно-конфесійні, кланові та племінні суперечності. Де-факто у 2011 році Південь знову відокремився від Півночі Ємену, що створило основний фронт громадянської війни. Зміна співвідношення сил у цій війні спровокувала безпосереднє втручання у бойові дії Саудівської Аравії.
Вперше в історії Організації співробітництва країн Перської затоки всі вони як союзники Саудівської Аравії беруть участь у бойових діях проти єменських шиїтів. На ділі це є їхньою війною проти шиїтського Ірану, хоча за фактом Іран безпосередньої участі в єменських подіях не бере. Утім, зрозуміло, що Саудівська Аравія, так само як і Ізраїль, дуже стурбована перспективою знаходження компромісу щодо іранської ядерної програми. Адже Ізраїль реально володіє ядерною зброєю ще з 1967 року.
Не є таємницею й той факт, що Саудівська Аравія фінансувала проект створення ядерної зброї в Пакистані на умовах спільного володіння нею. Таким чином, Пакистан де-факто є ядерною палицею Саудівської Аравії. Така сувора військово-стратегічна реальність і штовхає Іран до реалізації ядерних амбіцій. У свою чергу, Саудівська Аравія звинувачує єменських шиїтів у намірі силою перекрити транзит нафти із Перської затоки через Баб-ель-Мандебську протоку до Червоного моря, а далі Суецьким каналом в Європу.
У разі розширення масштабів війни на Аравійському півострові неминучим буде великий стрибок цін на нафту. Це грає на руку Росії, яка стурбована тенденцією до зменшення цін на чорне золото. Отже, єменська криза може стати справжнім прологом до Третьої світової війни.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».