Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Березень 2015 12:02

Грецький «пацієнт»

Rate this item
(0 votes)

23 бе­рез­ня 2015 ро­ку у Бер­лі­ні від­бу­ла­ся зу­стріч бун­дес­канц­ле­ра Ан­ге­ли Мер­кель і прем’­єр-мі­ніс­тра Гре­ції Алек­сі­са Ціп­ра­са. Го­лов­ним пи­тан­ням по­ряд­ку ден­но­го пе­ре­го­во­рів бу­ла проб­ле­ма грець­ких бор­гів.

Новий виток боргової кризи розпочався з перемоги на недавніх парламентських виборах у Греції лівої політичної коаліції «Сіріза», яка обіцяла грекам перегляд жорстких заходів економії, домовленість щодо яких була досягнута у 2013 році заради запобігання державному банкрутству Греції. Однак соціальна ціна цього фінансового порятунку виявилася надто великою для багатьох греків.
Попередньому грецькому уряду навіть довелося розраховуватися з кредиторами за рахунок продажу багатьох островів, розташованих навколо Греції. Зрозуміло, що скорочення заробітних плат бюджетним працівникам, зменшення зароблених пенсій, збільшення пенсійного віку, зростання цін і податків не здобули великої популярності попередньому уряду.


Уряд Алексіса Ціпраса заприсягся розпочати відносини з кредиторами з чистого аркуша. Першою такою спробою були вимоги до кредиторів переглянути умови допомоги Греції. Проте навіть їхні нинішні параметри затверджувалися Євросоюзом, США і Міжнародним валютним фондом у серйозних суперечностях. Тому будь-які спроби перегляду цього компромісу між кредиторами Греції автоматично руйнують самі домовленості.
Правда, ультралівий спектр грецької політики вважає, що такий розвиток подій саме на часі. Вони пропонують провести референдум щодо виходу Греції із зони євро та повернення до національної грошової одиниці драхми. Фінансовими гарантами цього процесу ультраліві пропонують залучити Росію і Китай. Як додаткові аргументи шантажу використовують пропозицію вимог із Німеччини репарацій за нацистську окупацію Греції у 1941–1944 роках. Але німецький уряд заявив, що про це не може бути й мови, адже договірні компенсації уряд Федеративної Республіки Німеччини виплатив Греції ще на початку 1960-х років. Крім того, ФРН за домовленостями 2013 року й так забезпечує більшу частину кредитного портфеля для Греції.
Тому нинішні берлінські переговори мали сприяти зближенню позицій сторін.
За словами двох лідерів, на зустрічі обговорювалися проблеми єврозони і Євросоюзу, двосторонні відносини.
«Економічні дані, які надає Греція, повинні бути прозорі. Уряд Греції має представити, які реформи він буде проводити і в які терміни, коли будуть проходити переговори з кредиторами. Я б хотіла, щоб Греція була в єврозоні, розвивала економіку, боролася з безробіттям. Це означає, що повинні бути реформи», — заявила Меркель.
Ціпрас, який назвав зустріч плідною і конструктивною, сказав, що він і не очікував отримати гроші. «Я приїхав не за тим, щоб просити фінансову допомогу», — підкреслив він.
Прем’єр Греції зазначив, що Європа ґрунтується на повазі законів і зобов’язань.
За словами Ціпраса, треба припинити звинувачувати в усіх бідах зовнішні сили та іноземців, як це можна найчастіше чути в Греції.
«Треба вилікувати застарілі хвороби. Наша мета — провести велику програму реформ. Це — боротьба з ухиленням від податків, і тягар кризи повинні нести ті, хто уникав до цього. Разом із реформами ми повинні проводити бюджетні зміни, в юстиції», — сказав Ціпрас.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».